Orriols respon al Govern i s’explica sobre el padró

En una carta remesa en el termini dels 20 dies que li va donar la subdelegació, l’alcaldessa diu estar «a disposició» de l’Executiu

Orriols respon al Govern  i s’explica sobre el padró

e.c.

2
Es llegeix en minuts
e.c.

Quan la delegació del Govern central a Catalunya va exigir explicacions a l’alcaldessa de Ripoll sobre com estava gestionant l’empadronament al municipi, Sílvia Orriols va respondre incendiària: "Que es preocupin d’Espanya". La subdelegació del Govern a Girona, per ordre del delegat a Catalunya, Carlos Prieto, volia saber per què hi havia veïns de Ripoll que malgrat tenir contracte de lloguer o de propietat encara no estaven empadronats i per què els seus fills no podien accedir a la sanitat o a l’educació.

El Govern central li va donar a Orriols un termini de 20 dies per respondre. Vint dies després, Orriols ha acatat el requeriment i ha respost en temps i forma. "En cap cas se supera el termini legal establert", justifica l’alcaldessa en una carta a què ha tingut accés EL PERIÓDICO. Orriols, sense concretar la documentació que demana als sol·licitants del padró, es mostra sorpresa sobre les informacions publicades i afirma estar "a disposició" del Govern d’Espanya.

És la primera vegada que l’alcaldessa de Ripoll dona explicacions sobre la seva gestió de l’empadronament després que aquest diari documentés les traves que el seu govern posa a migrants nouvinguts al seu municipi.

Avui, l’alcaldessa ha començat a empadronar migrants, tot i que esgota el termini màxim de tres mesos previst per la llei. Un tràmit que si es disposa de tota la documentació s’ha de realitzar de forma automàtica. No obstant això, continua negant aquest dret als que viuen en llars precàries sense contracte de lloguer, sense aplicar el padró social, figura que contempla la llei per a aquests casos.

La documentació

Notícies relacionades

A la carta que Orriols ha fet arribar a la delegació del Govern central, l’alcaldessa s’exculpa de qualsevol acte discriminatori. "El procediment que segueix l’Ajuntament de Ripoll en relació amb l’empadronament no suposa cap vulneració de l’ordenament jurídic vigent", comença el text. En el text, detalla com es tramiten totes les sol·licituds, tant presencials com online. A la carta aporta un enllaç per realitzar el tràmit, on consten requisits d’accés i documentació requerida, que no funciona.

De fet, en cap moment del text Orriols concreta la documentació que demana el seu consistori per als que es volen empadronar. "Si es detecta una falta d’informació o documentació, es procedeix a efectuar el requeriment corresponent", segueix Orriols. "En determinades ocasions puntuals es requereix el suport de la Policia Local o el Consorci de Benestar Social del Ripollès perquè es dictin informes", afegeix.