EDUCACIÓ A CATALUNYA

El curs començarà el 9 de setembre a primària i l’ESO

Batxillerat i cicles de grau mitjà començaran el dia 12, i els de grau superior, el 19

Educació ara descarta marcar una data fixa de tornada al col·le perquè ha encarregat un estudi per revisar el conjunt de l’horari escolar

El curs començarà el 9 de setembre a primària i l’ESO
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Malgrat que el Govern va repetir moltes vegades que l’avançament escolar imposat per l’exconseller Josep González Cambray havia vingut per quedar-se, el Departament d’Educació ha tornat a fer marxa enrere. El curs vinent, 2024-2025 començarà el 9 de setembre a educació primària i ESO (aquest curs va començar el dia 6) i acabarà el 20 de juny. Així ho va comunicar ahir la consellera, Anna Simó, tant a la Junta de Direccions com a la taula sectorial de personal docent.

Una decisió que arriba després que l’1 de febrer el ple del Consell Escolar de Catalunya [del qual formen part direccions, docents i famílies] demanés a Simó que "reflexionarà" sobre un avançament que aquest any havia impedit preparar el curs en condicions. Batxillerat i els cicles formatius de grau mitjà començaran el dia 12, i els cicles formatius de grau superior, el dia 19.

El curs passat, per no repetir cada any la mateixa història, la conselleria va decidir que el quart dia feiner de setembre quedaria com a inici estable del curs per a infantil, primària i ESO. Una manera, també i potser sobretot, de consolidar el que el Govern d’ERC volia que fos el seu llegat: l’avançament del curs escolar. Seguint aquesta norma, el curs vinent hauria d’haver començar dijous, 5 de setembre. Finalment, aquesta norma, fixada sense el consens dels sindicats, no s’aplicarà.

En el que sí que hi ha consens en la comunitat educativa és que aquest inici de curs, començat el quart dia feiner de setembre, els centres es van veure sobrepassats perquè no van tenir prou temps per formar els equips, de la qual cosa la consellera ha sigut advertida en cada visita que ha fet als centres educatius, com ella mateixa va admetre ahir davant la premsa. "Vaig dir que venia a escoltar la comunitat educativa i així ho he fet", va indicar.

La tornada al col·le agafarà el Govern acabant la legislatura, en un moment on l’ambient de precampanya electoral (les eleccions estan previstes per al febrer del 2025) no semblava el més idoni per obrir un conflicte amb els combatius sindicats del sector. Aquest element ha pesat, i no poc, en la decisió.

Quant a la gran pregunta, què passarà els pròxims anys amb la data de la tornada al col·le, Simó va assenyalar que la resposta no pot avançar-se, fet evident vistes les anades i vingudes de la conselleria. Simó va argumentar que s’està estudiant l’impacte de la jornada contínua en l’alumnat, no en va el 88% dels centres de secundària fa jornada continuada, malgrat que la llei d’educació catalana estableix que els alumnes de l’ESO han de fer "per norma general" un mínim de dues tardes a la setmana. Una cosa que també recullen les ordres del calendari escolar.

Notícies relacionades

Debat i pacte

"Una vegada tinguem el resultat de l’estudi, que vam sol·licitar fa uns mesos a l’Institut Català d’Avaluació de Polítiques Públiques i els resultats del qual no tindrem en dos dies, ja que requereix un procés llarg, haurem d’obrir un debat sobre el conjunt dels horaris escolars que pot afectar l’inici de curs; un debat que requereix un gran pacte de país, ja que té un gran impacte social, i que es donarà ja la pròxima legislatura", va prosseguir Simó, que va remarcar que, mentre sigui consellera, el curs no tornarà a començar després de la Diada.