SALUT

Trobat un anticòs que bloqueja totes les variants de la covid

Trobat un anticòs que bloqueja totes les variants  de la covid
1
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La investigació contra rellotge durant la pandèmia va desenvolupar anticossos monoclonals (proteïnes artificials que actuen com a anticossos humans en el sistema immunitari) per tractar la covid-19. No obstant, aquests anticossos, l’ús dels quals va ser aprovat d’emergència, van deixar d’utilitzar-se perquè, a l’anar apareixent noves variants, van perdre la seva utilitat. Ara, un equip de científics catalans ha desenvolupat un nou anticòs monoclonal que bloqueja totes les variants existents del SARS-CoV-2, incloses les subvariants d’òmicron que circulen actualment. L’avenç s’ha publicat a Nature Communications.

L’aïllament del nou anticòs, anomenat 17T2, ha sigut possible gràcies a les mostres de sang d’un pacient infectat el març del 2020. A partir de les mostres, es van seleccionar alguns limfòcits B, les cèl·lules de la sang encarregades de produir els anticossos. En concret, es van escollir aquells que generaven anticossos específics contra la proteïna de l’espícula, que és la que permet al virus infectar les cèl·lules humanes, multiplicar-se i desencadenar la covid-19.

El personal investigador va reproduir, utilitzant tècniques d’enginyeria genètica, aquests anticossos al laboratori. Una vegada aconseguit això, van avaluar in vitro la seva activitat neutralitzant, és a dir, la seva capacitat d’unir-se al virus i bloquejar-lo, davant les diferents variants del SARS-CoV-2 existents fins al moment.

Notícies relacionades

Així, van poder seleccionar l’anticòs que aconseguia neutralitzar-les totes, incloent XBB.1.16 i BA.2.86, de les quals es deriven les variants més preocupants actualment.

Aquest tractament està en "fase preclínica" i encara falta perquè estigui a l’abast dels pacients. Tot i així, és "esperançador", diu Giuliana Magri, líder de l’estudi. El treball l’han realitzat investigadors de l’Hospital del Mar, IrsiCaixa, CNB-CSIC i CRG, a més d’un equip del CIBER de Malalties Infeccioses.