pla especial

Interior i Agbar vigilaran el robatori de coure en depuradores

El pla de patrullatge en infraestructures clau susceptibles de quedar fora de funcionament pels saquejos inclourà les de tractament d’aigües. 

Interior i Agbar vigilaran el robatori de coure en depuradores

germán gonzález

2
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

Amb l’objectiu d’evitar els robatoris de coure a les infraestructures essencials, com les depuradores, que tenen un paper fonamental en aquests moments de sequera, els Mossos d’Esquadra i Agbar han activat un pla de prevenció de seguretat a les plantes de tractament d’aigua. D’aquesta forma, els agents faran tasques de patrullatge preventiu en aquestes infraestructures que ofereixen un servei d’interès general, a més d’activar-se si hi ha algun incident.

Des del 2010, la policia catalana té en marxa el pla Metall, un operatiu específic per donar una "resposta ordenada i focalitzada en aquest tipus de robatoris i furts", com explica a EL PERIÓDICO l’inspector Josep Naharro, subcap de la Divisió Tècnica de Seguretat Ciutadana i Planificació de Dispositius dels Mossos d’Esquadra. Recorda que el pla s’activa per un augment d’assalts a aquestes instal·lacions que donen servei a bona part de la població, com passa amb els retards en trens de Rodalies pel robatori de coure en infraestructures ferroviàries.

Els Mossos detecten sostraccions "des d’un hort a una depuradora d’aigua passant per la via de tren" i no només de coure, sinó que hi ha altres tipus de metalls que s’emporten els lladres, que majoritàriament són multireincidents. Per evitar l’afectació en un servei públic com són les plantes de tractament d’aigua es posa en marxa aquest pla específic amb Agbar.

La paralització d’una depuradora com la del Baix Llobregat, per exemple, implicaria agreujar la situació de sequera actual, ja que afectaria la producció d’aigua regenerada. Actualment s’impulsen 1.500 litres/segon d’aigua regenerada des de l’Estació Regeneradora d’Aigua de la depuradora del Baix Llobregat aigües amunt fins a Molins de Rei, per abocar-la al riu, i vuit quilòmetres més avall captar-la de nou a la potabilitzadora de Sant Joan Despí per tractar-la i distribuir-la a gairebé tres milions de persones. El 25% de l’aigua que consumeix l’àrea metropolitana de Barcelona procedeix de l’aigua regenerada.

Control amb drons

Notícies relacionades

El pla acordat implicarà augmentar la presència dels agents de forma preventiva a les instal·lacions així com fer patrullatges i vigilància amb drons. A més, en cas de saltar les alarmes, els Mossos rebran un avís d’Agbar i prioritzaran qualsevol intervenció per protegir aquestes infraestructures clau i garantir la continuïtat del servei.

Un dels factors que ha revifat el fenomen d’aquests robatoris és l’augment del preu del coure als mercats. "Si el coure és més car, més oportunitat té el lladre d’aconseguir més beneficis i per això s’exposa a aquests robatoris", destaca l’inspector. El preu del coure el marca l’Ibex i oscil·la per diversos factors, com la dificultat per al seu transport.

Temes:

Rodalies Agbar