Sanitat

Els metges demanen pujar a 12 euros el paquet de tabac

Els especialistes en medicina de família pretenen, amb l’encariment del paquet, reduir entre un10% i un 15% l’addicció en la població

Els metges demanen pujar a 12 euros el paquet de tabac

Patricia martín

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

La Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària, SemFYC, que agrupa més de 22.000 metges de l’Atenció Primària, demana encarir els paquets de tabac dels 4,6 euros de mitjana que costen ara fins als 12 euros a fi de reduir entre un 10% i un 15% l’addicció al fum en la població espanyola. Aquesta proposta està motivada per l’anunci del Ministeri de Sanitat d’encarir el preu del tabac com a part d’un pla antitabaquisme que la ministra, Mónica García, vol que estigui a punt aquest any.

La societat mèdica recolza aquesta mesura i demana complementar-la amb d’altres per arribar a l’objectiu de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) de reduir un 30% el consum de tabac l’any 2025 respecte a les dades del 2010. A Espanya ja s’ha produït un "clar descens" i, segons els metges, encara es reduiria més amb l’augment del preu del tabac.

Espanya és un dels països de la Unió Europea amb el tabac més barat: 4,6 euros el paquet de mitjana. A l’altre extrem se situa Irlanda, on arriba a 12,81 euros. A França valen 12 euros, i la societat mèdica espanyola proposa encarir-los fins igualar-los amb el preu del país veí.

Per això, reclama a Sanitat que es coordini amb el Ministeri d’Hisenda "per incrementar de manera significativa els impostos al tabac i alinear la fiscalitat de tots els dispositius que contenen nicotina".

El vapeig

Com a mesura complementària, SemFYC planteja equiparar la regulació del tabac i els vapejadors, tenint en compte l’alt consum d’aquests dispositius entre els joves. Moltes vegades són la porta d’entrada als cigarrets convencionals. La ministra, de fet, s’ha mostrat disposada a endurir la regulació del vapeig com a part del pla integral antitabaquisme.

Notícies relacionades

Els metges recolzen que aquesta estratègia ampliï les àrees lliures de fum a les terrasses i prohibeixi fumar als vehicles privats, així com promoure un empaquetament neutre, sense logotips ni publicitat, entre altres mesures que estudia impulsar Sanitat.

En aquest context, els facultatius de família recorden que l’enquesta impulsada per la societat mèdica durant la Setmana Sense Fum 2023 indicava que més del 90% dels enquestats estaven a favor d’ampliar els espais on es prohibeixi fumar i el 57% consideraven que augmentar el preu del tabac és una de les mesures que tindrien més impacte en la reducció del consum, especialment entre els joves. El tabac ocasiona 100.000 defuncions a l’any.

Temes:

Medicina Irlanda