SUCCESSOS

Barbate esclata per la mort de dos guàrdies civils a mans de narcos

Detinguts vuit narcotraficants per haver envestit amb la seva moderna embarcació la precària barcassa amb què els perseguien quatre agents, dos dels quals van morir

Barbate esclata per la mort de dos guàrdies civils a mans de narcos

CARLOS DONcEL

3
Es llegeix en minuts
CARLOS DONcEL

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va informar ahir a la tarda de la detenció de vuit persones per la seva presumpta relació en "l’assassinat" de dos agents de la Guàrdia Civil de 39 i 43 anys. La seva petita embarcació, de només tres metres d’eslora, va ser envestida "de manera assassina" per la moderna narcollanxa dels arrestats al port de Barbate, localitat gaditana assolada pel narcotràfic. En l’envestida, dos agents més van patir ferides. Un d’ells, que haurà de ser intervingut quirúrgicament per ferides en un braç, continua en estat greu.

Membres del Servei Integral de Vigilància Exterior (SIVE) van arrestar cinc sospitosos divendres a la nit, mentre que els tres restants van ser detinguts ahir a la matinada.

Des de l’institut armat, alguns companys dels morts van confirmar a El Correo de Andalucía, diari del grup Prensa Ibérica, que, malgrat que les embarcacions estaven retingudes pel mal estat de la mar, la falta de mitjans de la Guàrdia Civil marítima de Cadis va impedir actuar.

"No comptaven amb els mitjans adequats, totes les embarcacions estaven avariades i no es va poder intervenir", van explicar diversos agents. Divendres per fi es va localitzar una Zodiac per poder intervenir. Era "una embarcació mínima, de només tres metres", en la qual quatre agents de la Guàrdia Civil van actuar per detenir els presumptes narcos. En aquell moment, es va produir la tragèdia.

Fugida per falta de mitjans

Els narcos que conduïen les embarcacions que van arrossegar la patrullera van fugir sense ser detinguts ni identificats. A l’institut armat i a tot Barbate s’escampa la indignació. "No vam poder actuar en cap moment per la falta de mitjans", van denunciar diversos companys dels morts. "No és la primera vegada que passa. És habitual que les narcollanxes es refugiïn al port de Barbate quan hi ha un temporal", van afegir els agents.

De fet, el ministre Grande-Marlaska era divendres a Algesires per presentar l’ampliació fins al 2025 del pla especial de seguretat per al Camp de Gibraltar que, des que es va posar en marxa el 2018, ha permès la intervenció de 1.700 tones de droga i més de 97 milions d’euros en metàl·lic procedents del narcotràfic.

L’Associació Unificada de la Guàrdia Civil va lamentar a les xarxes socials la mort dels seus dos agents: "Esperant conèixer més detalls de l’ocorregut, exigim a Interior una profunda investigació d’aquests fets greument ocorreguts".

Protesta a l’ajuntament

L’Ajuntament de Barbate va convocar els veïns de la localitat a afegir-se a la protesta per la mort dels guàrdies civils i va declarar tres dies de dol oficial. El consistori també va emetre un comunicat per expressar "la seva més profunda pena i commoció davant la tràgica pèrdua".

"En aquests moments de dolor, volem manifestar les nostres més sinceres condolences a les famílies, amics i companys dels guàrdies civils morts. El seu sacrifici i dedicació a la protecció del nostre municipi no seran oblidats, i la seva memòria es mantindrà als nostres cors", va expressar el consistori.

La indignació es va escampar pels carrers de Barbate. "Morirem drets, no viurem agenollats", "són quatre podrits de diners i el poble que es faci fotre", "quina vergonya escoltar aquests pocavergonyes aclamant els narcos", "quina indignació" i "ja n’hi ha prou" van ser algunes de les frases que es van sentir durant el matí al municipi andalús

Notícies relacionades

El dolor, la ira i la ràbia van recórrer la localitat gaditana, d’una mica més de 22.000 habitants. La plaça, durant la manifestació convocada per l’ajuntament, era plena de gom a gom. El delegat de Seguretat Ciutadana va demanar "més seguretat i més mitjans" per lluitar contra el narcotràfic. "No hi ha paraules per descriure la indignació", es va lamentar l’alcalde, Francisco Ponce, que va demanar que el poble estigui unit davant el terrible succés.

Molts veïns van exigir "més mitjans" per a la Guàrdia Civil. "Els deixeu sols, porten llanxes petites", va acusar un manifestant mentre d’altres van cridar proclames a favor d’aquest cos policial. Al poble saben de primera mà qui són els que mouen el negoci de la droga. I saben també que la Guàrdia Civil no té recursos per plantar-los cara.