Hereu i Collboni esperen que la sequera no afecti el turisme

El ministre d’Indústria visita la que va ser casa seva mentre va exercir d’alcalde per reunir-se amb el primer regidor i company de partit i parlar de la ciutat.

Hereu i Collboni esperen que la sequera no afecti el  turisme

Toni SUst

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, va rebre ahir a l’ajuntament la visita del seu antecessor al capdavant de la ciutat i actual ministre d’Indústria, Jordi Hereu: "Ha entrat per primera vegada com a ministre en el que va ser i és casa seva", va afirmar Collboni quan tots dos van comparèixer al Saló de Cent després de reunir-se durant una hora. "L’avantatge és que a ell no se li ha d’explicar res de la situació de Barcelona", va dir Collboni.

Els dos van parlar de l’aposta per la reindustrialització de la capital catalana. "Barcelona no renuncia a la indústria", va proclamar Collboni. "La Barcelona moderna l’hi deu tot a la indústria", va advertir Hereu.

Però l’alcalde i el ministre van abordar també el problema del moment, la crisi que genera la falta d’aigua. Tots dos van mostrar la seva confiança que la sequera no afectarà la temporada del turisme, un risc que el sector va mostrar dijous, quan el president del Gremi d’Hotels, Jordi Clos, va assegurar que en el cas que els establiments hagin de tancar les piscines hi haurà "una important caiguda de l’ocupació hotelera".

Hereu va cridar a evitar l’alarmisme, com després va fer Collboni: "No s’ha de ser alarmista, però cal estar atent i ser conscient del moment greu pel qual estem passant per al proveïment d’aigua a Barcelona i a l’Àrea Metropolitana, perquè les restriccions es donen bàsicament en municipis metropolitans. Esperem que afecti el mínim possible el desenvolupament econòmic de la ciutat". Però l’alcalde va voler deixar clar que no estava criticant Clos: "Em consta que el sector hoteler ho està fent bé".

Hereu va abundar en l’optimisme: "Venim d’una temporada turística bona i el 2024 també serà bo". El ministre va valorar com un èxit les dades de l’INE, que ahir van indicar que Espanya va batre el seu rècord prepandèmia el 2023 amb 85,1 milions de turistes i un 20% més de despesa: "Molt més important que el número és la despesa, una injecció de prosperitat a l’economia espanyola, fet que confirma que és bona l’aposta de posar la qualitat per sobre de la quantitat".

Competència de la Generalitat

Notícies relacionades

Tant l’alcalde com l’exalcalde van disparar contra el Govern català i la seva tasca durant la dècada anterior. Collboni va recordar que el problema ve de la falta de pluja però també del fet que "no es van fer les previsions d’infraestructures" necessàries. Un dard a la Generalitat que el ministre va enviar amb més intenció.

"Òbviament, no s’han fet els deures", va dir Hereu, que va afegir que té "gravada a foc" la imatge d’un barco portant aigua a Barcelona arran de la crisi de 2008, amb ell al capdavant de la ciutat, i va considerar que seria una "llàstima" tornar a aquesta situació. "Espero que aquesta vegada sí que hi hagi una política que tingui en compte que la sequera ja és un factor estructural", va dir. "La Generalitat és l’òrgan competent per portar aigua a l’Àrea Metropolitana de Barcelona", va afegir, a més d’assenyalar que altres països amb el mateix problema l’han resolt amb polítiques preventives.