Els bombers rescaten un home que s’enfonsava a Sau

Els responsables de l’espai natural alerten del risc de caminar pels voltants del pantà per la inestabilitat del terreny.

Els bombers rescaten un home que s’enfonsava a Sau

EL PERIÓDICO

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Una dotació terrestre del cos de Bombers de la Generalitat i agents del Grup de Rescat i Actuacions Especials (GRAE) van rescatar ahir "sa i estalvi" un home "enfonsat" al fang de la vora del pantà de Sau (Osona), només 15 dies després que una altra dona també hagi hagut de ser extreta de l’embassament de Riudecanyes (Baix Camp) per motius similars.

El pantà de Sau, que es troba al 4,26% de la seva capacitat, s’ha convertit en un pol d’atracció de visitants. Per aquesta raó, des del Consorci de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona van voler insistir ahir que resulta "molt perillós acostar-se a la vora" a causa del fang acumulat, mentre recorden que l’ús de drons està regulat i limitat per motius de conservació.

Cartells d’advertència

De fet, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha col·locat cartells que prohibeixen el pas fins a la vora del pantà per raons de seguretat, ja que es tracta de terrenys inestables.

Els nivells baixos d’aigua poden provocar risc de quedar-s’hi aptrapat i ofegar-se per presència de fangs i llims. A més, l’aigua freda i la profunditat variable augmenten el risc d’accident al pantà. De fet, Bombers i GRAE ja han hagut de rescatar més d’una persona atrapada al fang.

"La superfície de l’embassament és irregular i pot fer relliscar els que s’hi acostin –afirmen des del cos de salvament–. Així mateix, en cas de pluges, el nivell podria variar ràpidament". A banda, informen els responsables de l’espai natural, que també hi pot haver riscos ocults sota la superfície de l’aigua, com ara corrents, branques i estructures ocultes que poden convertir-se en trampes per als visitants que s’endinsin en la zona que envolta l’escàs cabal.

Notícies relacionades

El Consorci de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona regula l’ús dels drons i per poder utilitzar-los és necessari sol·licitar un informe preceptiu a aquesta entitat. En aquest sentit, s’ha de tenir en compte que només s’informa de manera favorable en aquells casos en què l’ús d’un dron respongui als objectius del pla especial de protecció de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona.

Ahir, Bombers de la Generalitat va rebre 21 nous vehicles de rescat i intervenció del total de 77 que els seran entregats al llarg d’aquest any.