"Als EUA hi ha més casos per prendre rajos UVA que per fumar"

Autor de ‘Cuando el mundo se detiene’, fa més de 25 anys que el científic asturià especialitzat en enginyeria genètica investiga el càncer als EUA a la recerca d’un virus dissenyat per combatre tumors. El neuròleg apunta que el 2050 el càncer podria deixar de ser una de les principals causes de mort.

"Als EUA hi ha més casos per prendre rajos UVA que per fumar"

P. M.

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Al seu llibre sosté que l’"era del silenci sobre el càncer s’ha acabat". ¿Per què?

En primer lloc, el diàleg obert sobre el càncer pot salvar vides. En segon, els avenços han convertit molts tumors en tractables, desafiant l’estigma associat a la malaltia. És l’hora d’eliminar aquest tabú i abordar el càncer com qualsevol malaltia.

La incidència puja, per diversos motius, entre ells l’estil de vida.

Més del 40% dels casos de càncer són prevenibles. Necessitem continuar conscienciant la societat, perquè funciona. Per exemple, hem vist una disminució en els casos de càncer de pulmó gràcies a l’educació sobre el tabaquisme.

L’Escola de Salut Pública de Harvard eleva al 75% les morts per càncer als EUA que poden evitar-se. ¿Com?

La clau està en l’educació, la prevenció i el diagnòstic primerenc. Necessitem enfocar-nos en la detecció primerenca de nous factors de risc i actuar ràpidament. Als EUA hi ha més casos de càncer de pell relacionats amb les màquines de bronzejat de rajos UVA que casos de càncer de pulmó relacionats amb el tabac, però aquestes informacions no es difonen àmpliament. A més, els investigadors ens estem preguntant si certs cosmètics poden contenir substàncies que augmenten el risc de càncer de mama.

Sosté que "les morts per càncer aviat seran un assumpte del passat". ¿Quan podria passar?

Per a mitjans d’aquest segle, el càncer podria ser relegat a un paper secundari en les llistes de principals causes de mort al món.

¿Quines són les teràpies més esperançadores?

D’una banda, la medicina de precisió o personalitzada. D’altra banda, la immunoteràpia ha tingut efectes extraordinàriament positius en el melanoma o el càncer de pulmó. En un pla diferent, la implantació en la rutina hospitalària de la intel·ligència artificial millorarà el diagnòstic i el tractament.

Vostè investiga la possibilitat d’atacar el càncer mitjançant virus dissenyats. ¿Podria ser una de les solucions?

¡Espero que sí! Tot i que encara és un tractament experimental, ja s’han aprovat els primers virus per al tractament del càncer als EUA (per al melanoma) i al Japó (per als tumors cerebrals). A Espanya, s’han dissenyat estudis clínics per tractar nens amb tumors cerebrals amb virus com els dissenyats als nostres laboratoris i els resultats són esperançadors.

Molta gent pensa que molts càncers són hereditaris.

Notícies relacionades

És comprensible que es tingui aquesta percepció, especialment quan hi ha diversos casos en una família, però això es deu més al fet que el càncer és una malaltia freqüent que a un defecte hereditari. La majoria dels tumors no s’hereten.

¿Com va la investigació sobre una vacuna contra el càncer?

Hi ha noves esperances gràcies a la tecnologia utilitzada per a l’estabilització de l’ARN missatger, que originalment es va desenvolupar contra el coronavirus. De tota manera, la paraula càncer engloba centenars de malalties. I això dificulta aconseguir una vacuna universal.