Tribunals

La fiscalia es querella contra farmacèutiques per un col·liri defectuós

La fiscalia es querella contra farmacèutiques per un col·liri defectuós

EFE/Manuel Lérida

1
Es llegeix en minuts
A. MUÑoZ / N. SALINAS

La Fiscalia de l’Audiència Nacional ha decidit presentar una querella contra les farmacèutiques responsables de la fabricació, avaluació i comercialització d’Ala Octa, un col·liri defectuós que va deixar cecs, almenys, 107 espanyols. Les tres companyies responsables del producte, dues alemanyes i una tercera amb seu a Barcelona, podrien haver comès delictes contra la salut pública i de lesions greus, al posar el medicament al mercat malgrat les deficiències de fabricació i les carències en els controls de seguretat.

L’octubre passat, la fiscalia ja va anunciar que obriria diligències per investigar la responsabilitat sanitària d’Alamedics GmbH & Co.KG, BSI Group Deutschland i W.M. Bloss SA, aquesta última, distribuïdora amb seu a Catalunya. Ho va fer arran de la denúncia presentada per El Defensor del Paciente, organització que ja va assegurar llavors a aquest diari, de Prensa Ibérica, que el medicament Ala Octa havia deixat "nombroses víctimes a Espanya; persones que han perdut les seves feines, la seva qualitat de vida. No ha de quedar impune".

Notícies relacionades

En el seu escrit, la fiscalia assegura que el producte va ser utilitzat a 28 centres sanitaris de 13 autonomies (Andalusia, Aragó, les Canàries, Cantàbria, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Catalunya, Extremadura, La Rioja, Madrid, Múrcia, el País Basc i València, segons assenyala El Defensor del Pacient) i que ja té constància de 125 casos notificats d’efectes nocius per l’ús del perfluoroctà, compost en el qual es basa el col·liri Ala Octa.

El producte s’utilitzava com a coadjuvant intraoperatori en cirurgia oftàlmica, com casos de despreniment de retina, però va provocar en els pacients efectes adversos com ara amaurosi (ceguesa), necrosi de la retina, atròfia del nervi òptic, disminució de l’agudesa visual, inflamació o vasculitis. n