ELS REPTES DE L’EDUCACIÓ

El mòbil, prohibit a primària

La Generalitat donarà avui llum verda, en el Consell Executiu, al nou marc legal, que inclou la restricció de l’ús dels dispositius a secundària a finalitats només educatives

El mòbil, prohibit  a primària

El Periódico

3
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

El Govern aprovarà avui, en el Consell Executiu, la normativa que prohibirà a l’alumnat de primària (6 a 12 anys) utilitzar els seus mòbils personals a l’aula. Els de secundària (12 a 16 anys) podran portar-los, però només se’n permetrà l’ús quan el docent ho requereixi per a una activitat acadèmica concreta. El document –que té com a origen les directrius aprovades pel Consell Escolar de Catalunya (CEC) al desembre– serà traslladat a les direccions escolars perquè l’incorporin a la seva normativa interna. L’ordre començarà a ser una realitat el curs que ve.

L’aprovació de la normativa catalana es produeix un dia abans que la consellera d’Educació, Anna Simó, es reuneixi a Madrid amb la ministra Pilar Alegría i la resta de consellers per tractar la regulació que, a nivell ministerial, mirarà de posar límit als abusos dels mòbils personals a les aules. No es tracta d’una llei específica sinó d’una posada en comú i una manera d’organitzar consensos, recorden fonts d’Educació.

Les dues regulacions, de fet, van de la mà: prohibició de portar el mòbil a classe a primària mentre que a secundària es tindrà apagat i només es traurà per a alguna tasca acadèmica. I no només Catalunya. Totes les autonomies que estan regulant ho estan fent en la mateixa direcció. Euskadi, que fins ara havia sigut reticent a tenir una normativa, va anunciar fa dies que les escoles i instituts hauran d’incloure pautes d’ús dels smartphones abans que acabi l’any.

L’ordenança espanyola, basada en un document del Consell Escolar de l’Estat, inclou com a espais lliures de mòbils tant el pati com el menjador. És a dir, comprèn tot l’horari lectiu. En qualsevol cas, molts experts consideren que el veritable abús de les pantalles no es produeix en l’àmbit educatiu sinó en el familiar.

La normativa catalana té el seu origen al document aprovat al desembre pel Consell Escolar de Catalunya i remès al Govern. Es tracta d’un informe de 35 pàgines per al qual es van celebrar 34 debats: 20 en centres educatius, 10 en consells territorials i quatre de diferents àmbits del CEC (de sindicats de docents a associacions de famílies).

Anunci d’Aragonès

Al novembre, el mateix president Aragonès ja va anunciar en seu parlamentària que tots els centres educatius tindrien aquesta normativa vigent el curs que ve. De fet, un 53% de les escoles i instituts ja tenen en marxa des d’aquest curs –o fins i tot abans– una normativa pròpia. No han esperat a les consignes oficials ja que l’abús dels telèfons personals per part de l’alumnat feia temps que s’havia tornat insostenible: des d’estudiants mirant d’amagat partits de futbol fins a d’altres fent directes de TikTok.

Notícies relacionades

Segons un estudi de l’Unicef i la Universitat de Santiago de Compostel·la, l’edat mitjana del primer mòbil són els 11 anys. Concretament, 10,9 anys. Poc després de l’inici del curs, el moviment ciutadà Adolescència sense Mòbil va encendre la seva metxa per tot Espanya i les famílies van començar a organitzar-se per retardar en la mesura possible l’entrega del primer smartphone a nens i nenes. L’edat límit era, fa temps, l’entrada a l’institut (12 anys). Tot i això, cada vegada és més freqüent veure alumnes de primària –fins i tot de 8 o 9 anys– amb un telèfon propi.

Sobre la regulació de l’ús del mòbil en els centres educatius, la professora de Psicologia a la Universitat Abat Oliba i portaveu d’Adolescència Lliure de Mòbils, Marina Fernández, va explicar fa dies a aquest diari que malgrat ser una norma estricta a primària té un punt calent a secundària. "No podem deixar aquesta regulació en mans de cada centre educatiu ja que això genera moltes diferències i engrandeix bretxes ja existents", assegurava. Atès que el 63,7% de les famílies que compren el mòbil ho fan per poder trucar als seus fills i que els truquin, des d’Adolescència Lliure de Mòbils treballen en fer pedagogia sobre l’existència dels mòbils tontos, els que només serveixen per trucar.

Temes:

Govern