Denúncia a l’ACA per la "reducció salvatge" del cabal dels rius

Els col·lectius ecologistes consideren que la mesura del Govern avalada per l’Agència Catalana de l’Aigua acabarà amb uns ecosistemes ja molt malmesos

«¡La Generalitat pretén deixar sense aigua els seus rius!», diuen els ecologistes 

Denúncia a l’ACA per la "reducció salvatge" del cabal dels rius

GUILLEMCOSTA

2
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

"¡La Generalitat pretén deixar els seus rius sense aigua!". Amb aquesta proclama desesperada per bandera, la Federació d’Ecologistes de Catalunya ha denunciat davant la Fiscalia de Medi Ambient el director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes. En plena sequera, el Govern va decidir, entre altres mesures, treure més aigua dels rius del que marca el límit ecològic establert.

D’aquesta manera, quan es declari l’emergència, els rius Ter, Llobregat i Muga podran fluir gairebé sense aigua, sense que s’estigui incomplint la llei dels cabals ambientals. No obstant, més de 20 entitats consideren que aquest acord, quan es posi en pràctica, es pot convertir en un delicte contra el medi ambient. Per aquesta raó, han exigit a la fiscalia que obri diligències i ho investigui per la via penal.

Quan es va anunciar la mesura, plataformes com la Xarxa per la Conservació de la Natura (impulsada per la Generalitat) ja van advertir que les conseqüències per als rius podien ser greus i irreversibles. Ara, aquesta vintena de plataformes fan un pas més i denuncien Reyes per aquesta reducció de cabals.

Joan Vázquez, un dels portaveus, afirma en conversa amb aquest diari que el Codi Penal és molt clar: "En l’apartat de delictes contra el medi ambient s’hi inclouen les accions que afecten negativament espais naturals amb espècies protegides. I aquest és el cas dels rius". "Alguns dels seus trams podran baixar amb un 90% menys de l’aigua que hauria de circular pel curs", critica.

L’Executiu català va optar per aquesta mesura per poder extreure més aigua dels embassaments i esgotar així les reserves. El conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, i Reyes han repetit en més d’una ocasió que els cabals es reduiran de manera progressiva i sempre estant pendents de les possibles conseqüències per als hàbitats. A més, es van anunciar unes maniobres anomenades hidropuntes, que consisteixen a fer baixar més aigua del que indica el cabal ecològic durant unes hores, per preservar la vida fluvial.

Notícies relacionades

Vázquez opina que no són una solució, sinó un problema: "Serviran per enviar peixos morts al mar. Els rius requereixen un cabal mínim i constant. Sense aigua, la vida dels peixos no és possible". En la seva estratègia de biodiversitat, la conselleria assenyala els rius com un dels punts crítics. "El que no entenem és que no s’hagi presentat un informe ambiental i científic que acompanyi la mesura de reduir els cabals de manera salvatge", lamenta.

En un manifest conjunt aprovat ahir, les entitats signants proposen restringir més els usos industrials de l’aigua en lloc de castigar els cabals ja malmesos dels rius. "Només podem gestionar la demanda d’aigua amb l’oferta disponible. Estem obligats a adaptar les activitats econòmiques a l’aigua disponible, sense tocar els rius", diu.