Sacrificar el son per tenir més sexe

Un equip d’investigadors descobreixen la curiosa tècnica de supervivència d’uns marsupials. Són capaços de dedicar entre 12 i 14 hores seguides a la còpula. Tot just descansen 3 hores al dia.

Sacrificar el son per tenir més sexe

Valentina Raffio

2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

En el món animal hi ha una norma no escrita per a la supervivència. O dorms o estàs mort. O descanses adequadament o no aconseguiràs sobreviure a les hostilitats de l’entorn. O recarregues les teves energies o et convertiràs en presa fàcil per als depredadors (o per contra, no aconseguiràs capturar les teves víctimes). Però hi ha vegades que aquesta regla universal se sacrifica per un bé major. Per exemple, segons revela una investigació publicada a la revista Current Biology, hi ha una espècie de marsupial que durant l’època d’aparellament sacrifica la meitat de les seves hores de son per tenir més i més sexe. Els científics que han liderat aquest estudi afirmen que és la primera evidència directa de la "deprivació de son" com a estratègia per augmentar la copulació trobada fins ara entre els mamífers terrestres.

El protagonista d’aquesta història és un petit marsupial australià conegut com a ratolí marsupial fosc. Aquest petit rosegador, que habita a les regions boscoses d’Austràlia i Tasmània, ja és molt conegut pel seu comportament sexual. Estudis anteriors havien descobert que aquests animalets són uns veritables kamikazes sexuals ja que, quan arriba el moment, són capaços de dedicar entre 12 i 14 hores seguides a la còpula. El seu afany és tan gran que, durant aquests períodes, ni tan sols mengen. I copulen fins a quedar esgotats i moren d’esgotament. Els mascles, de fet, només aguanten una temporada de reproducció i moren al cap de poc de complir un any.

L’estudi publicat dijous passat afegeix un detall més per entendre el curiós comportament sexual d’aquests animals. Gràcies a un exhaustiu seguiment, un equip d’investigadors ha descobert que durant les èpoques d’aparellament els ratolins marsupials mascles són capaços de sacrificar més de la meitat de les seves hores de son per tal de copular més. En total, aquests rosegadors amb prou feines descansen tres hores al dia, l’equivalent al 12,5% del temps disponible durant una jornada, durant tres setmanes seguides. Els registres indiquen que aquests animals dediquen tot aquest temps extra a buscar femelles i a acoblar-se amb elles.

Competició sexual

Notícies relacionades

Els experts creuen que el desenfrenament dels ratolins marsupials foscos mascles es podria deure a una acarnissada competició sexual entre els seus homòlegs. Ja que ja que aquests animals només sobreviuen un any, han de dedicar-se amb totes les seves forces a aconseguir copular amb quantes més parelles possibles i generar descendència. "Durant la temporada de reproducció, els mascles competeixen físicament i mitjançant la competència d’esperma per l’accés a tantes femelles com sigui possible per a així maximitzar el seu èxit reproductiu", comenten els científics que han liderat aquest treball en el qual, per primera vegada, es constata la pèrdua d’hores de son com a estratègia sexual.

"En humans i altres animals, restringir la quantitat normal de son condueix a un pitjor rendiment. Sembla que això no s’aplica als ratolins marsupials foscos en època d’aparellament", explica Erika Zaid, de la Universitat La Trobe a Melbourne, líder d’aquest treball. Segons explica, durant aquests períodes els mascles es tornen "especialment inquiets" a la recerca de possibles parelles sexuals. Aquest comportament, en canvi, no s’ha observat entre les femelles.