METEOROLOGIA

Les temperatures a Espanya voregen els 30o en ple hivern

Els registres assolits aquesta setmana superen fins a 10 graus els valors habituals per a aquesta època de l’any. Ahir es van batre 16 rècords de calor

L’Aemet destaca que alguns observatoris han registrat valors típics de l’estiu

Les temperatures a Espanya voregen els 30o en ple hivern

VALENTINA RAFFIO

2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Els termòmetres espanyols tornen a marcar temperatures molt per sobre del normal. Aquesta setmana, l’arribada d’un anticicló ha disparat les temperatures fins a deu graus per sobre dels valors habituals per a aquesta època. En un moment en què el mercuri hauria de rondar a tot estirar els 10 i els 15 graus, s’estan registrant xifres per sobre dels 25 en punts del territori peninsular i fins i tot pròximes als 30 graus a diverses localitats de València i Múrcia. Els meteoròlegs adverteixen que estem presenciant temperatures primaverals (i fins i tot estiuenques) en ple hivern. "En alguns casos, la calor s’ha avançat tres mesos", explica Rubén del Campo, de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

Per aquestes latituds, l’hivern astronòmic arrenca el 22 de desembre i s’acaba el 20 de març. Durant aquesta estació, segons una anàlisi de la meteoròloga Mar Gómez, la temperatura mitjana a Espanya s’hauria de situar al voltant dels 8 graus si bé, és clar, aquest llindar pot fluctuar molt en funció de la zona. ¿Però què està passant aquest any? Segons els registres meteorològics, el 2024 ha començat amb una ratxa especialment càlida amb jornades molt per sobre del normal. Només aquest dijous, a la xarxa de l’Aemet es van batre almenys 16 rècords de temperatura màxima absoluta per a aquestes dates. En dues localitats valencianes es van registrar fins a 30,7ºC, segons dades d’Avamet, cosa que seria el rècord absolut de calor hivernal a tot Europa.

Al llarg d’aquesta última setmana, en gran part d’Espanya s’han registrat temperatures típicament primaverals, més pròpies de l’abril. Però en alguns casos els termòmetres fins i tot s’han disparat amb valors típics de l’estiu. És el cas, per exemple, de l’estació de Navacerrada, situada a 1.900 metres d’altura, on per aquestes dates els termòmetres haurien de ser a -1ºC. Segons explica el meteoròleg Roberto Granada, dijous la temperatura mitjana de la localitat madrilenya va estar entorn dels 13,2ºC. "Això suposa més de 14 graus d’anomalia", apunta l’especialista. "Aquestes xifres són pròpies de mitjans o finals de juny. És a dir, d’estiu", apunta del Campo.

Notícies relacionades

Dies més càlids en tot el 2024

La ratxa càlida no només ha alterat els valors d’aquesta setmana. A Barcelona, per exemple, el 65% dels dies del 2024 registrats fins ara han sigut més càlids del normal. De tots aquests, n’hi ha almenys quatre que van vorejar algunes de les xifres més altes mai registrades durant aquestes dates. Aquesta setmana, per exemple, quan el normal és que els termòmetres barcelonins marquessin al voltant de deu graus, s’han registrat mitjanes superiors als 15 graus i màximes de més de 20. Aquesta situació es repeteix a pràcticament tots els racons de la Península. A Madrid, la meitat dels dies de l’any 2024 han sigut més càlids de l’habitual. En ciutats com València i Granada, la ratxa càlida ha marcat més del 80% de les jornades registrades fins ara.