Anunci de la NASA

L’helicòpter marcià s’apaga

L’Ingenuity ha deixat de funcionar per sempre després de gairebé tres anys de missions a Mart per uns danys irreparables a les hèlixs

L’helicòpter marcià s’apaga

VALENTINA RAFFIo

2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

El primer helicòpter a solcar el cel del planeta vermell, el petit i emblemàtic Ingenuity, apaga per sempre els seus motors després de gairebé tres anys de missió a Mart. L’agència espacial nord-americana, NASA, va anunciar ahir aquesta dura decisió després de detectar danys irreparables en una de les hèlixs de l’aparell durant el seu vol número 72. "L’Ingenuity va desafiar totes les probabilitats i va capturar els nostres cors. Gràcies per mostrar-nos tot el que és possible quan ens atrevim a fer coses poderoses", van declarar els seus creadors en el missatge de comiat d’aquesta missió marciana.

L’Ingenuity va aterrar al planeta vermell el febrer del 2021 a cavall del tot terreny Perseverance. L’helicòpter va arribar a aquest hostil món sent un robotet de menys de dos quilos dissenyat per fer cinc vols d’uns quants segons al llarg d’un mes. Però, després del gran èxit de les primeres proves, els tècnics de la NASA van decidir estendre la missió tant com fos possible. I tant és així que al llarg dels últims tres anys, l’equivalent a gairebé mil dies marcians, aquest instrument "ha volat 14vegades més del que estava planejat i ha acumulat més de dues hores de vol", expliquen des de l’agència espacial.

"L’històric viatge de l’Ingenuity, la primera aeronau en un altre planeta, ha arribat al seu final", va declarar l’administrador de la NASA, Bill Nelson. "Aquest notable helicòpter ha volat més alt i més lluny del que vam imaginar i ha ajudat la NASA a aconseguir el que millor sabem fer: fer possible l’impossible", va afegir en el seu missatge de comiat per a aquesta ja emblemàtic missió, que en el seu últim vol va aconseguir alçar-se fins a uns 12 metres.

Adaptar-se per sobreviure

Notícies relacionades

La història de l’Ingenuity no només és una història de superació espacial, sinó que, a més, també és un exemple de com superar desafiaments en l’entorn més hostil. La missió va ser dissenyada per operar durant un breu període de primavera. Però, com que la seva vida es va anar estenent, l’helicòpter va haver d’adaptar-se per sobreviure a les gèlides nits marcianes i al seu hivern extrem. Els responsables de la missió van detectar, per exemple, que la computadora de vol es congelava i reiniciava periòdicament. Per això van haver de redissenyar les operacions hivernals per no fer malbé l’aeronau.

L’helicòpter, que va viatjar a Mart amb un trosset de la primera màquina voladora construïda pels germans Wright, dedicarà les seves últimes forces a transmetre totes les dades recopilades en la seva memòria. En aquests moments, el seu company de viatge, el Perseverance, es troba massa lluny per fer una última fotografia de l’helicòpter marcià.

Temes:

NASA