la salut vascular

Ictus de retina, perill indolor

Una pèrdua sobtada de visió en un ull pot ser símptoma d’un ictus de retina, afecció que provoca ceguesa si no s’atén a temps. L’Hospital de Can Ruti, a Badalona, té un protocol especial per a aquests casos, que poden indicar, a més, la possibilitat d’un imminent infart o un ictus cerebral

Al pacient se li dissol el trombe perquè la sang arribi de nou a la retina

Ictus de retina, perill indolor

BEATRIZ PÉREZ

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Un de cada 10.000 pacients que acudeixen a les urgències oftalmològiques d’algun hospital té un ictus de retina, que es presenta amb una pèrdua sobtada de la visió d’un ull. Aquesta és la incidència que descriu la literatura científica, tot i que els metges que tracten casos clínics estan veient números més alts. L’ictus de retina és una patologia poc freqüent, però el desconeixement per part de la població preocupa els sanitaris perquè, com passa amb l’ictus cerebral, si es detecta i tracta de seguida, més possibilitats té la persona de recuperar la visibilitat de l’ull. Al ser una patologia indolora, molts pacients no acudeixen immediatament a urgències. Error. Perquè, a més de comportar la pèrdua de visió de l’ull, pot significar l’avantsala d’un infart o un vessament cerebral.

Un ictus de retina consisteix en l’oclusió de l’artèria central de la retina. És, a l’ull, l’anàleg de l’ictus cerebral. No és una malaltia nova, però en els últims anys s’hi ha posat més focus. L’Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti), a Badalona, ha desenvolupat un protocol pioner a Catalunya i Espanya (denominat Codi Ictus Retina) que permet detectar-los a temps i tractar aquests casos per evitar la pèrdua de visió. Des del 2018, any en què es va posar en marxa, fins ara, el protocol ha tractat uns 120 ictus de retina.

"L’ictus de retina és una obstrucció de l’artèria oftàlmica. Es produeix un trombe a la caròtide que, en comptes d’anar-se’n al cervell, se’n va a l’ull", explica Susana Ruiz-Bilbao, retinòloga del Servei d’Oftalmologia de Can Ruti. ¿Quins en són els símptomes? "Una pèrdua sobtada de la visió de l’ull. El pacient passa de veure-hi a no veure-hi en un ull, i no sent res de dolor. Al mirar-se al mirall tampoc hi veu signes externs", explica Ruiz-Bilbao.

Aquest és el motiu pel qual moltes persones no se n’adonen i decideixen, per exemple, anar-se’n a dormir pensant que així se’ls passarà. El mateix dia en què EL PERIÓDICO va fer aquest reportatge, el Codi Ictus Retina de Can Ruti atenia una senyora que feia tres setmanes (des del dia de Reis) que havia perdut visió en un ull. També un home que feia 24 hores que tenia els símptomes descrits. Els dos casos eren un ictus de retina.

"Igual que l’ictus cerebral, també s’ha de tractar ràpidament l’ictus de retina. Si durant unes hores la sang no arriba a l’ull, es pot perdre la visió. Cal actuar entre les quatre i les sis hores següents. Però millor en una hora que en quatre", assenyala la doctora Ruiz-Bilbao.

Al seu costat, la neuròloga Natàlia Pérez de la Ossa, coordinadora de la Unitat d’Ictus de Can Ruti, explica que els "factors de risc" en aquesta patologia són "els mateixos" que en qualsevol altra malaltia cardiovascular. "La població més susceptible de tenir-lo és la més gran, les persones amb risc cardiovascular, la tensió alta, diabetis o tabaquisme", assenyala Pérez de la Ossa. A més, les arrítmies al cor també són un factor de risc per tenir ictus de retina.

La ciutadania, insisteixen els metges, ha de "conscienciar-se que aquesta malaltia existeix i que "cal córrer". "Amb un trombe al cor o al cervell et pots morir. Amb un ictus de retina no, però et pots quedar cec", adverteix Ruiz-Bilbao. Can Ruti n’està veient uns 20 casos a l’any, per la qual cosa creu que la incidència és "molt més gran" que la que descriu la literatura científica. "Com que estem molt conscienciats, ho busquem de seguida", afegeix aquest retinòloga.

El protocol de Can Ruti és pioner a Catalunya i a la resta d’Espanya, tot i que aspira a estendre’s a altres hospitals del territori. ¿En què consisteix el Codi Ictus Retina? "El pacient amb aquests símptomes ha d’acudir al més aviat possible a l’hospital. Si va al centre de salut, l’han d’enviar en ambulància a l’hospital. Ja tenim el triatge fet perquè no hagin d’esperar, passen directament a l’oftalmòleg i aquest es posa en contacte amb el neuròleg", explica la doctora Ruiz-Bilbao.

La diferència entre el Codi Ictus i el Codi Ictus Retina és que el primer s’activa des del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), mentre que el segon s’activa des del mateix hospital. "Als pacients amb un ictus de retina els atenem a la mateixa unitat que a la resta de pacients amb ictus", explica per la seva banda Alejandro Bustamante, metge de la Unitat d’Ictus de Can Ruti.

Alguns TACs

"Els fem un seguiment de les constants vitals, mostres de sang i una exploració neurològica. També els fem un TAC del crani perquè de vegades es produeix simultàniament un ictus cerebral. I un altre TAC vascular per veure l’estat de la circulació general", afegeix Bustamente. Si el pacient n’és candidat, se li apliquen els tractaments necessaris per dissoldre el trombe i que la sang torni a arribar a la retina. Segons aquest metge, si l’ictus de retina s’agafa a temps, en un de cada tres pacients s’aconsegueix que millori la visió.

Notícies relacionades

No obstant, de vegades els pacients arriben massa tard i l’única cosa que es pot fer per ells és evitar que tinguin d’altres complicacions. "Fins i tot els oftalmòlegs no sempre hi donen la importància que té", apunta la doctora Ruiz-Bilbao.

Malgrat que els pacients que tenen ictus de retina tenen un "risc molt gran", segons Pérez de la Ossa, d’acabar tenint un ictus cerebral, així com altres problemes cardiovasculars, les setmanes següents. "Passa perquè l’ictus de retina és un símptoma que hi ha problemes circulatoris. Per això aquí l’objectiu no és només tractar-lo, sinó també estudiar d’on ha vingut aquest trombe i evitar que hi hagi malalties circulatòries en el futur", explica aquesta neuròloga.