Neix a l’Hospital Clínic un nadó gestat en un úter trasplantat

El Manuel va venir al món el 2 de gener gràcies a una donació de l’úter de la seva àvia a la seva mare, que havia nascut sense úter ni trompes de Fal·lopi. És el segon nadó que neix d’aquesta manera a Espanya. El primer va ser al mateix hospital.

Neix a l’Hospital Clínic un nadó gestat en un úter trasplantat

EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Hospital Clínic de Barcelona va aconseguir, el dia 2, una nova fita mèdica i científica al posar fi amb èxit a l’embaràs de Maira Montes, la segona dona trasplantada d’úter a Espanya. La Maira, que fa menys de dos anys va rebre en donació l’úter de la seva mare, va donar a llum un nen que els pares han anomenat Manuel. Tant la mare com el seu fill, que va pesar 2,9 quilos al néixer, es troben en perfecte estat de salut.

Es tracta del segon nadó que neix al centre sanitari fruit d’un trasplantament d’úter després d’una primera experiència el maig de l’any passat. El Clínic és l’únic hospital d’Espanya que ha desenvolupat aquest tipus d’operacions. En aquest nou cas, la pacient també tenia la síndrome de Rokitansky, que fa que les dones neixin sense úter ni trompes de Fal·lopi. Aquesta operació s’emmarca en un projecte de recerca que involucra més de 50professionals i que es va iniciar fa set anys.

Francisco Carmona, cap del servei de Ginecologia de l’Hospital Clínic, va remarcar que "la Maira va ser dins de l’úter que ara és al seu interior". Va assegurar que és "un canvi absolut de paradigma mèdic".

Per la seva banda, Antonio Alcaraz, cap de servei d’Urologia, va valorar el fet que aquest cas és tot un avenç del qual cal sentir-se afortunat. "Aquesta cirurgia és de les més complexes que hi ha i hem demostrat, no en una, sinó en dues ocasions, que som capaços de fer-la amb molt bons resultats", va indicar.

En el trasplantament, que es va fer el 4 d’abril del 2022 i va durar 18 hores, hi van participar més de 50 professionals. Aquest cop s’hi va introduir alguna modificació tecnològica respecte a la primera experiència. L’equip va comptar amb un exoscopi, dispositiu que l’hospital va incorporar el 2022 i que consisteix en una lent de gran augment i alta definició d’imatge. Va ajudar en la cirurgia de banc, moment en què l’úter és fora del cos i es prepara per poder ser transferit, i en l’implant en cirurgia oberta.

L’úter és un òrgan anatòmicament molt complex. Té una xarxa de venes petites i fràgils en lloc de venes visibles i ben establertes com passa amb altres òrgans. La vascularització d’aquest òrgan es multiplica per 20 quan hi ha embaràs, però està molt poc vascularitzat quan no n’hi ha.

Embaràs normal amb cesària

Dos mesos després de la cirurgia, la Maira ja va tenir la seva primera regla i al cap d’uns mesos va iniciar el procés de fertilització. La Maira va passar un embaràs normal, amb els controls previstos fruit del trasplantament.

Notícies relacionades

En la setmana 37 se li va practicar una cesària, ja que les pacients trasplantades d’úter no poden donar a llum de manera vaginal perquè es posa en risc l’òrgan i el nadó. La cesària va anar a càrrec del doctor Francesc Figueras, cap de servei de Medicina Maternofetal, i del seu equip. Quatre dies després de donar a llum, la Maira; la seva parella, el Toño, i el petit Manuel van poder tornar a casa. La pacient ha manifestat la seva voluntat de tenir un segon fill.

El primer trasplantament d’úter d’Espanya es va fer també al Clínic. Va ser l’octubre del 2020 i el maig del 2023 va néixer el Jesús, el primer nadó fruit d’una dona trasplantada d’aquest òrgan.