Una analítica permet diagnosticar l’Alzheimer amb una precisió del 90%

Una investigació en què ha participat l’Hospital de Sant Pau localitza a la sang biomarcadors plasmàtics que detecten la malaltia.

Una analítica permet diagnosticar l’Alzheimer amb una precisió del 90%

EFE

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Una investigació multicèntrica en què ha participat l’Institut de Recerca de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona ha desenvolupat una analítica de sang que permet diagnosticar l’Alzheimer amb una precisió d’entre el 90% i el 95%.

La prova localitza biomarcadors plasmàtics amb capacitat per detectar la malaltia similar a la d’una punció lumbar. L’estudi va comptar amb mostres de 786 participants amb una edat mitjana de 66,3 anys. La incorporació d’aquesta tècnica podria reduir en un 80% la quantitat de proves requerides per confirmar que una persona té aquesta patologia. El treball es va publicar a la revista JAMA Neurology.

Notícies relacionades

Els investigadors van analitzar dades de tres cohorts: la Translational Biomarkers in Aging and Dementia (TRIAD), del Canadà; la Wisconsin Registry for Alzheimer’s Prevention (WRAP), dels EUA, i la Sant Pau Initiative on Neurodegeneration (SPIN), de Barcelona.

Aquest descobriment obre la porta a noves investigacions i tractaments de la malaltia. El doctor Alberto Lleó, investigador pertanyent al grup de Neurobiologia de les Demències a l’Institut de Recerca de Sant Pau i director del servei de Neurologia del centre, va afirmar que "aquest avenç és especialment significatiu, ja que els biomarcadors sanguinis podrien oferir una alternativa més accessible i menys invasiva per al diagnòstic precoç i per al seguiment".