La defensa de Sancho denuncia que la policia va fabricar el seu testimoni

El judici començarà el pròxim 9 d’abril i determinarà si hi va haver premeditació o no en la mort d’Arrieta. La condemna podria ser de cadena perpètua o fins i tot de pena de mort.

La defensa de Sancho denuncia que la policia va fabricar el seu testimoni

ALBERTO MUÑOZ

2
Es llegeix en minuts
ALBERTO MUÑOZ

A menys de tres mesos que se celebri el judici en què es jutjarà Daniel Sancho per l’assassinat i esquarterament d’Edwin Arrieta, la defensa de l’espanyol va denunciar ahir en una roda de premsa que la policia tailandesa va fabricar el seu testimoni per incriminar-lo: "És un escàndol i una vergonya la seva actuació. Tots els que van dir que Daniel era un assassí confés s’han equivocat".

Així ho va assegurar Carmen Balfagón, portaveu de la família Sancho, en una compareixença en què va revelar que tenen "tots els documents necessaris" per demostrar que la policia "va confeccionar" el testimoni del jove espanyol. Per exemple, apunten que les gravacions delaten que des d’un primer moment Sancho va explicar a la policia que havia comprat els ganivets per gravar uns vídeos de cuina a l’hotel en què estava allotjat.

"Hi ha una sèrie de declaracions que ell fa i cal saber per què. Algunes persones han criticat que Daniel era una persona molt freda, i, ¿per què estava així? A Daniel se li va prometre que se’l deportaria al cap de 48 hores i li van posar uns documents perquè firmés", va explicar Balfagón. "Daniel declara que hi havia hagut una baralla, també un intent d’agressió sexual i que, a causa d’aquesta baralla, mor Arrieta. ¿Per què ho sabem? Perquè hi ha gravacions que així ho asseveren. La policia transcriu el contrari: que havia comprat elements per desmembrar la víctima". La defensa continua afirmant que el fill de l’actor Rodolfo Sancho va actuar en defensa pròpia arran d’una baralla entre tots dos fruit d’un intent d’agressió sexual. Per tant, no hauria existit, segons la seva versió, premeditació a l’hora de llevar la vida i després esquarterar el colombià.

Si es demostra que va ser un homicidi en comptes d’un assassinat premeditat es podria evitar la cadena perpètua i la pena de mort que podrien resultar del veredicte, segons les lleis tailandeses. El judici, a priori, s’estendrà des del 9 d’abril fins al 3 de maig. "Si es tracta d’un homicidi imprudent la forquilla del Codi Penal tailandès estableix entre tres i 20 anys de presó. Quant al desmembrament del cadàver seria un delicte de profanació, que té penes d’un any, així que oblidem-nos d’això. Daniel podria ser a Espanya en tres o quatre anys", va apuntar Carlos García-Montes, advocat de Sancho a Espanya.

Fractura de l’occipital

Notícies relacionades

La decisió de Sancho de declarar-se no culpable d’un assassinat premeditat és el que va retardar el judici fins al 9 d’abril, però ha servit per donar temps als seus advocats per armar noves línies de defensa. Entre aquestes, aquesta que apunta que hi va haver irregularitats en la investigació portada a terme per la policia i que tot va ser un accident fruit d’una baralla.

"Tot això es capgira quan la policia, que ha estat filtrant i revelant secrets permanentment, filtra que hi ha hagut una baralla entre Sancho i Arrieta. Llavors es va acabar la premeditació", va explicar recentment García-Montes. "La baralla exclou la premeditació, per la qual cosa estaríem ja dins d’un homicidi. Un homicidi de què la mateixa policia filtra diferents vídeos dient que hi va haver una baralla, hi ha imatges que aportarem, i que aquest home en un forcejament cau cap a una banyera i gairebé es fractura l’occipital, que és la causa de la mort", va afegir.