Compte enrere per al judici

La víctima d’Alves denuncia la difusió de la seva imatge a les xarxes socials

EUROPA PRESS

3
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El 30 de desembre passat es va complir un any de la presumpta violació de Dani Alves a una dona als lavabos de la discoteca Sutton de Barcelona. Aquell mateix dia, la mare del jugador, Lucia Alves, va publicar un vídeo a les xarxes socials amb imatges de la víctima en què se la veu ballant, amb amigues, celebrant un aniversari i, fins i tot, en una gravació antiga parlant amb la seva cosina.

Davant aquests actes, la víctima va presentar ahir a la tarda una denúncia per la publicació i la difusió d’aquestes imatges, ja que considera que s’han revelat dades de la seva intimitat quan el Jutjat d’Instrucció número 15 de Barcelona havia prohibit expressament fer-ho. D’aquesta manera, la mare d’Alves i els mitjans que han reproduït el vídeo s’exposen a un procediment penal per un delicte de revelació de secrets, contra la integritat moral i obstrucció a la Justícia. L’advocada de la víctima creu que se l’està pressionant abans del judici amb la difusió de les seves dades.

En un comunicat, l’advocada de la víctima d’Alves, Ester García, assenyala que "la difusió d’imatges o de qualsevol informació que permeti la identificació d’una víctima de violència sexual constitueix un delicte flagrant". Per això, com a acusació particular en aquest procediment ha advertit: "S’instaran accions judicials contra totes aquelles persones o mitjans que difonguin les imatges de la nostra clienta o facilitin qualsevol informació, directa o indirecta, que permeti la seva identificació". "És lamentable que, avui en dia, es continuï intentant destruir les persones que s’atreveixen a denunciar", conclou la lletrada.

El vídeo va aparèixer en el perfil de Lucia Alves d’Instagram, en una pàgina web del Brasil i en diversos mitjans de comunicació d’aquest país. També van difondre algunes captures de pantalla mitjans espanyols, tot i que les van esborrar poc després. L’entorn d’Alves assenyala que es van utilitzar imatges que les seves advocades tenen des d’agost, però que no han sigut aportades al jutjat. No obstant, es tracta d’un vídeo editat amb música i apreciacions en portuguès reclamant la innocència del jugador.

Les imatges del vídeo s’han extret de les xarxes socials de la víctima i del seu entorn. En aquestes es fa un repàs de l’activitat d’oci de la dona i s’intenta criminalitzar la seva vida personal, en una tàctica a la desesperada de la família d’Alves un mes abans d’iniciar-se el judici a l’Audiència de Barcelona. A més, algunes de les imatges captades són de fa anys, de quan la víctima podria ser menor d’edat. EL PERIÓDICO ha tingut accés a les imatges, però, en compliment de l’ordre judicial i per respecte a l’estatut de la víctima, no les reproduirà.

En contra de l’ordenat

El que està clar és que la difusió d’aquestes imatges va en contra de l’ordenat pel Jutjat d’Instrucció número 15 de Barcelona, que va deixar clar a les parts que no s’hauria de filtrar cap dada que pogués identificar la dona. Els vídeos són una vulneració d’aquesta decisió judicial i de l’estatut de la víctima.

Des del 20 de gener Alves està a presó provisional acusat d’agredir sexualment una jove, que llavors tenia 23 anys, al lavabo de la zona VIP de la discoteca Sutton de Barcelona. La víctima va explicar que, a més de la violació, Alves la va colpejar. Davant la jutge, el brasiler ha canviat tres vegades de versió, començant perquè no coneixia la noia i acabant, a partir de les evidències en contra seu, que van ser relacions consentides.

Notícies relacionades

Aquesta és l’última versió que manté Alves, i no es descarta que n’hi hagi una altra, en la seva estratègia de defensa de cara al judici que se celebrarà a principis de febrer a l’Audiència de Barcelona. En aquest no només s’escoltarà la víctima, sinó també la mare d’ella, les dues citades com a testimonis.

La que no hi serà és la mare d’Alves, que ja deixa clar amb aquest vídeo que defensa la innocència del seu fill malgrat vulnerar la intimitat de la víctima. "Els que confien en Déu mai perden la batalla", narra en les imatges difoses.