Atenció primària saturada

Els metges esperen el pic de covid i grip "d’aquí una o dues setmanes"

Les urgències dels CAP són les que més estan patint amb 6.000 visites diàries, un 13,7% més que fa una setmana, segons Salut

Els metges esperen el pic de covid i grip "d’aquí una o dues setmanes"

Zowy Voeten

1
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Els centres d’atenció primària (CAP) de Catalunya esperen que el pic de grip i covid-19 arribi "en la segona o tercera setmana" de gener. Ara mateix, els CAP, igual com els hospitals, es troben molt tensionats a causa de l’escalada contínua de virus respiratoris. Els metges de família, així com les autoritats sanitàries, han demanat a la població que utilitzi la mascareta si té qualsevol símptoma. El president del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB), Jaume Padrós, reclama un sistema per gestionar les baixes per grip de manera telemàtica i, així, alliberar de burocràcia els metges en moments de tanta tensió com l’actual.

De fet, tot i que les Urgències dels hospitals es troben molt saturades (sobretot per gent gran), segons les últimes dades epidemiològiques de la conselleria de Salut, l’increment de l’activitat en el sistema sanitari s’ha donat principalment a les urgències dels centres de salut (als anomenats CUAP), que han atès de mitjana més de 6.000 urgències diàries, un 13,7% més que la setmana prèvia. Tot això amb la meitat de la plantilla, a causa del fet que una part dels sanitaris encara es troben de vacances de Nadal i d’altres estan de baixa per contagi.

Visites domiciliàries

Notícies relacionades

"Esperem, per a la setmana vinent, encara més volum de feina, però amb la sort que el gruix del personal ja haurà tornat de vacances", assenyala a EL PERIÓDICO el metge de família Jordi Mestres Lucero, membre de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (Camfic). Això sí, el preocupa la vaga indefinida de les infermeres (convocada pel sindicat Infermeres de Catalunya al desembre), una cosa que pot afectar alguns CAP. "L’afectació que està tenint aquesta vaga depèn de cada equip. Hi ha equips on la vaga té molt seguiment i d’altres en què no", explica Mestres.

Segons aquest metge, també hi ha un increment "molt important" de visites als domicilis per atendre persones grans i amb patologies cròniques que la grip o altres malalties poden descompensar. Per exemple, si abans els equips feien tres o quatre visites al dia, ara en realitzen sis o set.

Temes:

Grip Epidèmia