La macrocausa dels Casuals, en escac per dubtes legals
La defensa ha sol·licitat la nul·litat de les converses captades amb micros als seus vehicles perquè entén que la mesura és indiscriminada i il·limitada.

El 9 de juny, els Mossos d’Esquadra van desplegar un macrodispositiu per detenir els principals membres dels Casuals, grup ultra del FC Barcelona nascut en el si dels Boixos Nois i que està considerat una estructura organitzada. Les indagacions contra aquesta organització es van iniciar arran de l’atac, el 28 de novembre del 2021, contra el bar Los Cazadores, de Cornellà de Llobregat, on hi havia aficionats de l’Espanyol.
A partir d’aquell dia, la policia va seguir de prop els moviments dels seguidors radicals del Barça i, per ordre d’un jutjat de Cornellà, es van instal·lar micròfons als vehicles de, almenys, un capitost de la trama, per gravar les seves converses. Ara, la defensa ha demanat la nul·litat d’aquesta prova per ser indiscriminada i il·limitada, quan hauria d’haver sigut acotada a reunions concretes. Si l’Audiència de Barcelona li dona la raó, la investigació i alguns dels processos penals contra ells corren perill, ja que a partir d’aquestes escoltes es van obrir diversos processos judicials.

La macrocausa dels Casuals, en escac per dubtes legals /
Segons l’atestat policial incorporat en la principal causa contra els Casuals, que tramita el Jutjat d’Instrucció número 12 de Barcelona, els Mossos, en col·laboració amb la Policia Nacional, i després de mesos de vigilàncies i escoltes telefòniques, van concloure que l’organització Casuals FCB, que ja va ser desarticulada el 2010, havia tornat a activar-se després que els seus principals líders abandonessin la presó i s’adaptessin al boom cannàbic que es viu a Espanya, i en concret Catalunya, des del 2015.
L’operació lliurada el juny contra aquest ressorgiment va ser batejada policialment amb el nom d’Hydra, l’ésser mitològic de diversos caps que era capaç de regenerar-se cada vegada que retallava un dels seus colls. Van ser detingudes 27 persones i alguns van ingressar a la presó. El líder, Ricardo Mateo, els agents no el van trobar al seu domicili, tot i que va resultar arrestat al cap d’un mes. La causa del Jutjat d’Instrucció número 12 va ser oberta per un ventall de presumptes delictes, des d’homicidi, a segrest i extorsió, passant per tràfic de drogues i pertinença a organització criminal, entre d’altres.
La defensa d’un dels investigats ha anat directament a arrencar de soca-rel les proves incriminatòries. Un dels advocats ha presentat un recurs en el qual sol·licita la nul·litat de les interlocutòries judicials del jutjat de Cornellà que autoritzaven l’ús d’un dispositiu de sonorització de dos vehicles. Segons el seu parer, el Jutjat d’Instrucció número 12 de Barcelona, que ha incorporat en la causa aquestes resolucions, s’ha nodrit "en excés" del "desproporcionat" ús de la instal·lació de micròfons a dos vehicles suposadament utilitzats per un dels seus capitostos.
L’advocat afirma en el seu recurs que l’adopció d’aquesta mesura ha d’anar vinculada a "concretíssimes trobades" que estiguin previstes entre la persona investigada i d’altres. És a dir, no hi ha autoritzacions de gravació de converses de "caràcter general".
- Famosos Ferran Adrià desvela a 'Col·lapse' la frase que li va dir Xavi Hernández: "Se'm va quedar sempre al cap"
- Preus rebaixats Ni Lidl ni Carrefour: aquest és el supermercat 'low cost' que arrasa a Espanya
- Urbanisme BCN traurà a concurs la Torre Ona de Glòries abans de final d’any
- Bancs Confirmat pel Banc d’Espanya: aquests són els motius pels quals poden bloquejar-te el compte
- Crim de la Guàrdia Urbana Una criminòloga sentencia la personalitat de Rosa Peral: «Seductora, manipuladora i mentidera»
- Mercat laboral Espanya suma més de 230.000 ocupats a l’abril
- Sector bancari Economia obre l’enquesta sobre l’opa i dona fins al 16 de maig per votar
- Cuerpo diu que el Govern central no busca una resposta de "sí o no"
- Reunió anual del Cercle d’Economia António Costa: "El que necessitem és un rearmament col·lectiu, no 27"
- Feijóo, ¿al pitjor país del món?