Els temps estan canviant a casa, també per Nadal

Una nova generació de dones canvia les regles al repartir les tasques per organitzar les festes: «Ja vaig molt estressada. No m’enterraré a la cuina»

Els temps estan canviant a casa, també per Nadal

GERMÁN GONZÁLEZ

4
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

Les tradicions nadalenques es poden alterar i fins i tot ometre. Fa un any es va fer viral la història de l’anglesa Caroline Duddridge (63 anys), una veïna de Cardiff que va canviar totalment el costum i va demanar diners als seus fills i nets si volien sopar la Nit de Nadal. Tot i que al principi Caroline va ser qualificada a les xarxes socials com la personificació del Grinch de Nadal, la seva història va guanyar adeptes. Així, explicava que cobrava als seus tres fills en funció dels seus ingressos i als seus nets segons l’edat, perquè col·laboressin amb les despeses del sopar. Caroline buscava un repartiment "just i equitatiu" després de quedar-se viuda el 2015.

"Al principi hi va haver algunes queixes dels meus fills, però el pla s’ha convertit en una rutina de Nadal". Abans de l’1 de desembre ha d’haver rebut els diners per iniciar les compres i, a canvi, els convidats poden triar el menú. "Sé que algunes mares se senten culpables si no ho fan tot i ofereixen un àpat enorme sense que ningú pagui, però jo soc pràctica", va explicar Caroline.

Canvi generacional

Cada vegada hi ha maneres més diferents de celebrar el Nadal i Sant Esteve ja sigui per qüestions d’economia; per evitar haver de netejar i arreglar una vivenda davant l’amenaça d’una allau de convidats; per negar-se a quedar enterrat a la cuina servint la família, com tradicionalment han fet les dones en aquestes festes; o simplement per no tenir habilitats culinàries. El Nadal està canviant.

"Encara recordo la meva àvia cuinant el caldo del dia de Nadal la nit anterior. Amb prou feines dormia, s’anava aixecant a controlar-lo i després, al matí, bullia els galets mentre feia el segon plat, sempre carn", explica Yolanda González. Narra que la seva àvia s’encarregava de cuinar, tot i que les seves filles l’ajudaven amb l’aperitiu, i que es reunia tota la família a casa seva.

A més, la Mercedes, la seva àvia, comprava amb dos mesos d’antelació. Primer els més imperibles, com les llaunes de conserves o les fruites l’almívar per a la macedònia, després les mantegades i els torrons i acabava amb la carn i les verdures els dies previs, ja que abans no es congelava tant.

Desigualtat

Avui hi ha menys previsió, no només les compres sinó també per cuinar. Abans les tasques de decorar la casa, comprar els regals o cuinar i recollir, requeien en àvies i mares, que no solien treballar, mentre que els homes gairebé no hi col·laboraven. El canvi de rols en les últimes dècades ha facilitat que els treballs de la llar estiguin més repartits, tot i que la corresponsabilitat encara quedi lluny.

El Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) apunta que les dones encara s’encarreguen més de les compres i dels ornaments de Nadal i els homes disposen de més temps per a l’oci. Els col·lectius feministes remarquen que en l’època de Nadal augmenten les "tasques domèstiques" i es "reforça el rol de gènere" de les dones com a "treballadores de la llar", per la qual cosa acaben sent elles que s’encarreguen de decorar, comprar els regals i cuinar tot el sopar mentre que els homes no ajuden gaire", qüestiona la plataforma Todas Podemos.

És indubtable que el canvi generacional avança. "La meva mare i la meva àvia amb prou feines sortien de la cuina de la Nit de Nadal a Sant Esteve i aquesta càrrega no la vull per a mi", explica Marta Ramón, que en les trobades familiars posa la casa i l’aperitiu, que compra la seva parella. "Ja vaig prou estressada amb la feina per trobar temps per comprar els regals i preparar tota la logística per acabar enterrada a la cuina i no voler disfrutar dels àpats com la resta de la família", afegeix Montse Salas.

Claudia Gallego és la tercera generació en la seva família, juntament amb la seva àvia Leonor i la seva mare, la Gema, que s’encarrega del sopar i els àpats de Nadal. Antigament la seva àvia s’ocupava de tot. Comprava al mercat de la Boqueria i preparava les viandes durant la vigília de Nadal. "Es quedava fins a altes hores de la nit amb les seves filles grans".

Solidaritat veïnal

La tradició ha canviat. Aquest any la seva família reuneix uns 30 comensals. Tots hi col·laboren. La Claudia cuinarà per Nadal caldo amb galets farcits de carn i per Sant Esteve un pollastre amb pasta de full, tot i que també compra molts productes que posa a la taula com a canapès.

Notícies relacionades

Tot i això, malgrat els canvis a la Nit de Nadal, el que manté intacta la família de la Claudia és la generositat. "Abans la gent era més solidària amb els veïns", explica per referir-se a una ocasió, fa molts anys, en què van decidir no cuinar i comprar pollastres a l’ast, "quan no era habitual". Resulta que aquell dia va arribar l’avi, que era practicant, i va veure que a la taula hi havia molt menjar i va dir: ‘Mira que bé que estem aquí tots, vinc d’una casa en la qual la dona s’emporta els seus quatre fills a la missa del gall perquè no té menjar per posar-los’. Així que va dir això alguns es van aixecar de la taula, van deixar alguns pollastres, ja que hi havia unes 30 persones, i en van portar uns quants a casa de la dona. És una anècdota que també parla de la diferència dels temps, la gent en aquella època era més pròxima o es preocupava més pels veïns", explica la Claudia.

Hi ha tradicions que és millor que no canviïn mai.

Temes:

Esteve