La Barbie científica corre perill de mort: cap compleix les normes de seguretat dels laboratoris

La ciència ha posat la lupa sobre les nines de bata blanca i conclou que estan molt allunyades de la realitat de les professions que encarnen. Amb l’equip amb què les vesteixen estarien exposades a riscos químics i biològics. I sense recollir-se la melena podrien morir en una màquina de laboratori

La Barbie científica corre perill de mort: cap compleix les normes de seguretat dels laboratoris

Amanda Perobelli / Reuters

3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Tot, absolutament tot, pot convertir-se en subjecte d’estudi. Ja siguin les qüestions més transcendentals de l’univers o els temes més mundans que afecten el nostre dia a dia. Doncs bé, una vegada aclarida aquesta premissa, desgranarem la notícia científica més curiosa del dia. La revista British Medical Journal acaba de publicar l’estudi més exhaustiu fins a la data sobre les Barbies de bata blanca. És a dir, totes les nines que representen professions científiques i mèdiques. ¿La conclusió? Segons argumenta l’anàlisi de la investigadora Katherine Klamer, les Barbies científiques continuen estant molt allunyades de la realitat de la professió. Sobretot perquè, alerta, "cap compleix els estàndards de seguretat dels laboratoris".

Abans d’entrar en polèmiques, comencem el debat posant totes les dades sobre la taula. Segons apunta aquest estudi, des dels anys 60 fins a l’actualitat s’han comercialitzat un total de 92 nines de Mattel relacionades amb la ciència o la medicina. La primera nina de la branca sanitària es va llançar al mercat el 1961. Es tractava de la primera Barbie infermera, que es venia amb el seu vestit blanc fins als genolls, la seva capa blava i els seus talons d’agulla. Va caldre esperar una dècada fins a l’aparició de la primera Barbie doctora, que va sortir a la llum el 1973 vestint, és clar, una bata de cirurgiana retallada just per sobre dels genolls. I no va ser fins a l’any 2015 que es va comercialitzar la primera Barbie científica, que també portava minifaldilla, talons i una bata retallada.

Falta de rigor dels detalls

L’anàlisi de la vestimenta i els accessoris d’aquestes nines apunta al següent diagnòstic. La majoria de les Barbies científiques i mèdiques porten talons molt alts (50% dels casos) o de mida mitjana (20%). També hi ha una majoria (més del 60%) que vesteixen robes que els deixen gran part de les cames descobertes i que, a més, porten els cabells deixats anar. Hi ha qui criticaria l’elecció d’aquests outfits per perpetuar els estereotips de gènere. Però aquest article apunta a una crítica més pragmàtica. "Aquestes vestimentes no són apropiades per a un laboratori. Tenir la pell exposada o els cabells deixats anar pot ser extremadament perillós. En molts casos fins i tot es prohibiria per raons de seguretat", comenta Klamer.

Les crítiques a la falta de rigor de les Barbie científiques no s’aturen aquí. L’anàlisi apunta, de manera més que taxativa, que "cap de les nines compleix plenament amb els estàndards de seguretat professionals dels seus respectius camps". D’una banda, perquè la seva vestimenta va en contra dels protocols de la professió. I de l’altra, perquè ni tan sols compten amb els accessoris adequats per exercir la seva feina. En aquest sentit, l’estudi apunta que el 98% de les nines mèdiques inclouen accessoris com "microscopis, estetoscopis i ulleres" tot i que només el 4% compta, a més, amb eines de seguretat com mascaretes i guants d’un sol ús". "Això les deixaria exposades a riscos químics i biològics", argumenta Klamer.

Notícies relacionades

L’anàlisi assenyala l’"alarmant falta de rigor" dels petits detalls. El fet de portar els cabells deslligats, per exemple, "ha provocat que diversos científics quedessin atrapats en màquines de laboratori i perdessin la vida per això". L’ús de joies està prohibit en diversos laboratoris ja que, a la pràctica, podria retenir substàncies químiques perilloses. I l’ús de vestimenta no adequada podria provocar des de cremades químiques fins a infeccions que podrien, al seu torn, provocar "lesions greus i invalidesa". "Les actuals Barbie científiques estan sent innecessàriament irresponsables", apunta l’estudi publicat.

L’autora d’aquesta anàlisi reclama a Mattel, així com a altres empreses de joguines, prioritzar la creació de nines "més realistes" i adaptades a les característiques de les seves professions. "Necessitem nines de cabells curts o recollits, pantalons i faldilles fins als turmells, sabates planes i amb punta tancada, guants d’un sol ús i bates de laboratori fins al canell", diu Klamer. "Pot ser que l’equip de protecció personal no estigui de moda, però cap dona vol morir-se sent divina però per causes que es poden prevenir", conclou l’anàlisi, que també suggereix crear més Barbies especialitzades en les diferents branques de la ciència i la medicina perquè les nenes hi trobin referents en els quals poder-se inspirar.