Dimiteix el vicerector de la UB acusat d’assetjament sexual

Jordi Matas renuncia al càrrec per «iniciar sense limitacions institucionals les accions legals que cregui oportunes per defensar la seva honorabilitat», segons un comunicat de la universitat.

Dimiteix el vicerector de la UB acusat d’assetjament sexual

VALENTINA RAFFIO NÚRIA MARRÓN

2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +
Núria Marrón
Núria Marrón

Periodista

ver +

El vicerector de la Universitat de Barcelona (UB) Jordi Matas, assenyalat per un cas de presumpte assetjament sexual a una alumna, finalment ha dimitit. Dos dies després que transcendissin uns missatges de contingut sexual, la universitat –que al principi havia tancat files emparant-se en el fet que l’expedient s’havia arxivat el 2017 sense al·legacions per les parts– va comunicar ahir a la tarda la renúncia del catedràtic. Ho va fer, segons l’escrit, a fi d’"iniciar sense limitacions institucionals les accions legals que cregui oportunes per defensar la seva honorabilitat".

La tensió a la universitat en les últimes hores havia anat en augment fins a fer-se irrespirable. Ahir al matí, més de 100 professors de la UB van publicar una carta oberta al rector, Joan Guàrdia, en la qual reclamaven el cessament cautelar del vicerector mentre es portés a terme una "investigació independent". Els signants també posaven en qüestió l’eficàcia dels protocols antiassetjament. Un dia abans, una protesta d’alumnat i docents havia reclamat el cessament de Matas i denunciat el presumpte "encobriment" de l’equip de govern de la universitat.

En el seu comunicat, la universitat va descartar reobrir l’expedient. Tot i que l’equip rector va admetre que la mirada actual sobre les violències sexuals ha canviat respecte a quan es van investigar els fets, el text incideix que no es pot "assumir com a cert que els treballs realitzats en aquells moments donessin com a conseqüència una resolució fallida que s’hagi de reobrir".

Nou protocol

Notícies relacionades

La universitat també assegura mantenir una política de tolerància zero davant l’assetjament sexual i les violències masclistes. "Per aquesta raó, el primer mandat de l’actual equip rectoral va actualitzar el protocol per abordar les conductes d’assetjament sexual i evidenciar la voluntat ferotge de no retrocedir", afirma la institució, que demanava "prudència i respecte davant els fets".

Segons va revelar dilluns Eldiario.es, l’alumna va denunciar que Matas –que havia de tutoritzar el seu treball de final de grau– li enviava missatges pujats de to i insistia per veure-la fora de classe. També que li va arribar a enviar missatges del tipus "avui he tornat a somiar amb tu, ens ho passàvem molt bé" i que, quan l’estudiant va posar distància en la relació, es va dedicar a perseguir-la per la universitat. Ella va demanar ajuda i en una ocasió va arribar a escapar-se del professor per una finestra. L’alumna va denunciar que en alguna de les seves trobades li havia "acariciat cames, braços i mans".