Gerro d’aigua freda a Dubai
La cimera del clima COP28 recull l’objectiu de «reduir» la producció i el consum de combustibles fòssils, però eludeix la promesa d’«eliminar-los» del tot. Europa considera que el text, que no esmenta ni petroli ni gas, és «insuficient» i, en certs punts, «inacceptable».
La publicació del primer esborrany dels acords de la cimera del clima (COP28) va desencadenar una veritable tempesta a Dubai. El text, publicat ahir a última hora de la tarda en el que teòricament hauria de ser el penúltim dia de la trobada, recull un compromís per "reduir" la producció i el consum dels combustibles fòssils però eludeix la promesa d’"eliminar-los" per complet.
El document proposat per la presidència de Sultan al-Jaber planteja minimitzar l’ús del petroli, el gas i el carbó de cara al 2050 seguint "el consens científic" però, tot i així, deixa de costat la petició per erradicar-los. El missatge va caure com una galleda d’aigua freda en una cimera que, fins ara, havia promès forjar un "acord històric" contra els grans responsables de la crisi climàtica.
Europa considera que el text és "clarament insuficient" i, en alguns aspectes, "inacceptable", tal com va denunciar la vicepresidenta espanyola Teresa Ribera. El comissari europeu Wopke Hoekstra el va qualificar de "decebedor". Linda Kalcher, directora executiva de l’estratègia europea, va parlar de "plantofada a la cara". L’aliança d’illes amenaçades per l’augment del nivell del mar (AOSIS) també va rebutjar en bloc el text i va afirmar que aquest acord suposaria "la seva sentència de mort". Per la seva banda, entitats ecologistes com ara Greenpeace van qualificar l’esborrany d’un "absolut desastre" i van alertar del fet que, si no hi ha canvis substancials, el resultat de la cimera serà un "autèntic fracàs".
Ecologistes decebuts
L’aparició del primer esborrany dels acords de Dubai va desencadenar el caos als passadissos de la cimera del clima. Sobretot perquè, fins ara, hi regnava la promesa d’un acord "ambiciós i concret" per erradicar els combustibles fòssils. La presidència de la trobada va convocar i va desconvocar diverses rodes de premsa ahir. Els països van sortir un a un a protestar contra el document. Els activistes es van anar congregant en diferents punts del recinte per mostrar-hi el seu descontentament. Fins i tot es va veure diversos ecologistes plorant desconsolats davant la seva "decepció" amb el text.
La immensa majoria de crítiques versades sobre l’esborrany publicat ahir tenen a veure amb el llenguatge que s’hi utilitza per parlar del futur dels combustibles fòssils. Sobretot perquè fins aquest moment semblava que hi havia una majoria substancial que recolzava l’erradicació definitiva dels combustibles fòssils (l’anhelat phase out).
L’únic hidrocarbur que s’esmenta explícitament al text és el carbó. En aquest cas, l’esborrany dels acords de Dubai planteja "reduir" ràpidament l’ús del carbó que no compti amb tecnologies de captura de carboni. També es planteja "accelerar" l’ús de tecnologies de baixes emissions com per exemple les renovables, la nuclear i la producció d’hidrogen verd. I tampoc en aquest cas es deixa per escrit cap mandat.
L’altre gran punt de discòrdia té a veure amb el calendari d’aplicació d’aquestes promeses climàtiques. Segons va explicar Ribera, "no és clar com els acords podrien tenir impacte en aquesta dècada tan crítica a la qual ens enfrontem". Al text, per exemple, s’esmenta la necessitat d’"arribar al pic d’emissions" per al’any 2025, reduir-ne els llindars un 43% per al 2030, un 60% per al 2035 i arribar a zero per al 2050. Però, més enllà d’això, no hi ha res que dibuixi un full de ruta clar per arribar a aquests objectius climàtics. "És una llista de desitjos inconnexa, no un acord clar per limitar l’escalfament a 1,5 graus", va afirmar Andrea Siever, membrede la plataforma ecologista 350.
Un esborrany a debat
Notícies relacionadesA Dubai ningú està content amb el que s’ha aconseguit fins ara. El president de la cimera dels Emirats Àrabs es va mostrar esquiu davant les crítiques rebudes. "Aquest és el text sobre el qual ens hem de posar d’acord", va afirmar Sultan al-Jaber davant els gairebé 200 països que hi havia reunits. En la seva intervenció, va demanar a les parts "canviar de mentalitat" i "ser cooperatius" i "flexibles". També va afirmar que "encara queda molta feina per fer" per abordar les qüestions que són més difícils.
L’esborrany és el primer proposat per la presidència i, lluny de donar-ho tot per acabat, encara està subjecte a debat. De fet, la presidència de la cimera va convocar un plenari per continuar llimant les asprors i, amb una mica de sort, veure si s’aconsegueix arribar a un consens en els temes més difícils. Segons dicta el calendari oficial d’aquesta cimera, l’acord final s’hauria de rubricar per unanimitat avui al migdia. Fa uns quants dies, els organitzadors d’aquest esdeveniment es van mostrar confiats a poder acabar a temps, i segons se n’acosta el final, tot apunta que les negociacions podrien allargar-se (molt) més enllà de la data límit oficial. Europa, de fet, va afirmar que passaran "el temps que faci falta" negociant fins que s’aconsegueixi un acord que sigui realment ambiciós.
- Mia Carol: "No em vaig sentir culpable. Sé que no vaig fer res malament"
- LA GRAN CITA NÀUTICA BCN encén el ‘far al món’ en la inauguració de la Copa Amèrica
- Fenomen extrem als EUA Florida pateix el Milton però evita el pitjor escenari
- L’esquerra s’imposa a la ‘sociovergència’
- La ‘BCN dels 5 milions’ hauria d’anar més enllà del que necessita Barcelona"
- Sector alimentari La Fageda amplia la seva gamma de postres i fa el salt a Madrid i a València
- Videojocs Els creadors del ‘Candy Crush’ planegen 47 acomiadaments a Barcelona
- Apunt Pressupostos, ni lluny ni a prop
- Mercat laboral Díaz preveu crear 65.000 llocs de treball amb ajudes a pimes per reduir la jornada
- Reunió a la Generalitat Tarragona, primera ciutat a oferir sòl per al pla d’Illa