Infeccions respiratòries

Alerta per la pujada de casos de pneumònia infantil a Catalunya

Salut crida a «monitoritzar» les infeccions com a conseqüència de l’epidèmia que està vivint la Xina i que manté saturats els hospitals.

Alerta per la pujada de casos de pneumònia infantil a Catalunya

beatriz pérez

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

A Catalunya estan pujant els casos de pneumònia infantil, sobretot en menors de 14 anys. Ho estan veient, principalment, els centres d’atenció primària (CAP) i les urgències d’alguns hospitals. Sivic, el sistema de vigilància epidemiològica de la Conselleria de Salut, adverteix d’un augment "per sobre del que és esperable" de les pneumònies diagnosticades en l’atenció primària i que afecten, principalment, els menors de 14 anys, si bé s’estan veient "en tots els grups d’edat". Com a contrapès, els metges no estan veient ni rastre de les bronquiolitis causades pel virus respiratori sincicial (VRS), que l’any passat va saturar les urgències i les ucis pediàtriques. Aquest setembre, per primera vegada, Catalunya va començar a immunitzar els nadons de fins a sis mesos contra el VRS.

A la Xina, una epidèmia de pneumònia infantil està saturant els hospitals i per això, "atesa la situació epidèmica internacional", Salut crida a monitoritzar i analitzar aquest indicador, si bé es desconeix de moment si el que està passant a Catalunya està relacionat amb el que passa a la Xina. Els hospitals i els centres de salut catalans tenen més pressió, però en cap cas estan saturats, tot i que els metges miren de reüll cap a la setmana que ve, una vegada hagi passat la Constitució. La situació és similar a la de qualsevol any en aquestes dates.

"Aquest any sí que estem veient pneumònies en menors de 14 anys. Hi està havent més patologia respiratòria en nens i moltes vegades són pneumònies", assenyala Mireia Puig, directora del Servei d’Urgències de l’Hospital de Sant Pau. Segons Puig, la pneumònia és una infecció "habitual" en aquesta època. A la Xina, l’epidèmia de pneumònia està causada pel bacteri mycoplasma, però a Catalunya la majoria de pneumònies que estan veient els metges, per ara, són víriques, si bé s’està fent un seguiment pel que fa al cas.

Grip i covid

Notícies relacionades

En general, les infeccions respiratòries agudes (IRA) estan creixent sense que això estigui tensionant més del compte, de moment, els centres sanitaris. Aquesta pujada ha sigut més notòria aquesta setmana, adverteixen els metges. Catalunya ja ha entrat en fase epidèmica de grip i covid. I, tot i que les pneumònies infantils són el que més inquieta els facultatius (més que per la seva gravetat, per la situació que viu la Xina), a Catalunya estan augmentant el conjunt d’infeccions respiratòries (covid, grip i virus respiratori sincicial), així com les insuficiències respiratòries (en gent gran) i les gastroenteritis víriques.

"En les últimes dues setmanes s’ha notat molt l’increment d’activitat: hi ha més infeccions respiratòries, pneumònies i insuficiències respiratòries en persones grans", afegeix Mireia Puig. Segons les últimes dades del Departament de Salut, el virus més freqüent és el rinovirus (30,3%), seguit del SARS-CoV-2 (el 16,5%), el VRS (11,6%) i la grip (5,6%).