El final dels combustibles fòssils incendia la cita de Dubai

¿El món està disposat a desprendre’s de manera immediatadel petroli, el gas i el carbó per esquivar la catàstrofe climàtica? 

2
Es llegeix en minuts
V. R.

Les declaracions polèmiques del president de la cimera del clima sobre el futur dels combustibles fòssils no només han desencadenat una veritable tempesta a Dubai, sinó que, a més a més, han fet aflorar el veritable debat d’aquesta cimera. ¿El món està disposat a desprendre’s de manera immediata del petroli, el gas i el carbó per esquivar la catàstrofe climàtica? Els estudis científics més exhaustius elaborats fins ara apunten que aquest és l’únic full de ruta que permetrà evitar l’escalfament extrem del planeta. La cimera de Dubai va proposar, al principi, aconseguir un acord «clar i ambiciós» per arribar a aquesta meta. Però ara, el seu cinquè dia de negociacions, sembla que la cimera s’ha tornat a empantanegar en aquest debat.

Ahir, després de la polseguera aixecada, Al-Jaber va comparèixer per aclarir que les seves paraules van ser «malinterpretades» i que ell sempre ha «defensat la ciència» i veu com a «inevitable l’eliminació progressiva dels combustibles fòssils». El president de la cimera també va afirmar que aquesta mateixa postura serà el que marqui les negociacions d’aquest any. «La ciència és el que ha guiat fins ara els debats d’aquesta cimera», va aclarir per concloure la polèmica.

Reduir emissions

Notícies relacionades

Els estudis científics més ambiciosos elaborats fins ara són molt clars sobre el futur dels combustibles fòssils. Segons apunta l’últim informe del Grup Intergovernamental d’Experts sobre Canvi Climàtic (IPCC), la immensa majoria de les emissions de gasos amb efecte hivernacle que impregnen l’atmosfera provenen de la crema de combustibles fòssils. Per aturar aquest problema, i evitar així l’escalfament extrem del planeta, el món ha de reduir les seves emissions un 48% per al 2030 i un 99% per a 2050. I per a això urgeix reduir de manera dràstica i immediata la crema de petroli, carbó i gas. La comunitat científica afirma que sí que hi ha alternatives viables davant les energies fòssils que estan desencadenant la crisi climàtica.

Els experts reclamen abandonar al més aviat possible les fonts contaminants alhora que s’impulsa una «transició accelerada» centrada, d’una banda, a augmentar la instal·lació d’energies renovables, i de l’altra, a millorar els mecanismes d’eficiència energètica. L’objectiu seria produir energia sense emetre gasos contaminants a l’atmosfera. Fa anys que la ciència apunta de manera contundent a la necessitat d’abandonar els combustibles fòssils, però aquest missatge encara no s’ha traslladat clarament a cap acord internacional.