El Govern preveu que Catalunya reutilitzi el 2027 l’aigua que Barcelona necessita en un any

GOVERN

1
Es llegeix en minuts
EFE

El conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, ha pronosticat que Catalunya serà capaç el 2027 de reutilitzar 120 hectòmetres cúbics d’aigua, el mateix volum que Barcelona necessita per proveir-se durant un any, a l’aplicar fins aleshores unes 30 mesures amb una inversió de 126 milions d’euros.

Així ho ha anunciat Mascort a Dubai, on ha participat a la reunió climàtica del COP28, en què ha detallat que el Pla de reutilització de l’aigua regenerada de Catalunya que impulsa la Generalitat preveu invertir fins a l’any 2040 un total de 407 milions d’euros per poder reutilitzar el 70% de l’aigua.

Segons Mascort, el pla dissenyat per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per reutilitzar l’aigua «és clau per afrontar la sequera actual i les futures que vindran a causa de l’emergència climàtica», per la necessitat de generar recursos hídrics a través de diferents metodologies.

«Aquest volum d’aigua que serem capaços de reutilitzar l’estalviarem de l’aigua dels embassaments, que és la que ens garanteix l’ús de boca a tota la ciutadania», ha afegit el conseller.

El càlcul d’inversions

Les inversions previstes per la Generalitat fins al 2027, distribuïdes en més de 30 mesures per aconseguir els 120 hectòmetres cúbics d’aigua, inclouen 24 estacions de regeneració d’aigua (ERA) i la recàrrega d’aqüífers en zones costaneres.

Segons Mascort, la consolidació de la reutilització de l’aigua «ha de ser un dels objectius principals» d’aquest primer període.

Posteriorment, en una segona fase, s’invertiran 126 milions més entre el 2028 i el 2032 i 155 milions més fins al 2040, amb un centenar d’actuacions per reutilitzar fins al 70% de l’aigua.

Notícies relacionades

Catalunya depura actualment cada any prop de 610 hectòmetres cúbics a les seves 547 depuradores, segons dades del Govern

El 2022, el 12% de l’aigua depurada es va destinar a la reutilització directa –cosa que suposa uns 71 hectòmetres cúbics–, el 31% a la indirecta, el 18% es va injectar al curs fluvial i el 39% es va abocar al mar.

Temes:

Sequera