VÍDEO: MOSSOS D'ESQUADRA

3
Es llegeix en minuts

Just quan el crim estava a punt de prescriure, els Mossos d’Esquadra han aconseguit detenir-ne els principals sospitosos. Tot arrenca a França el mes febrer del 2003 quan un home i el seu nebot, que es dedicaven al negoci de la prostitució com a proxenetes, van segrestar i van matar a cops un noi de 29 anys que volia treure de la xarxa de prostitució una de les dones.

Condemnats en absència a 30 i 26 anys de presó, vivien amb identitats falses per evitar ser detectats

Els sospitosos van traslladar el cadàver de la víctima en un cotxe fins a una zona boscosa a prop de Grondeville (Nancy) i allà el van abandonar. Després van fugir a Catalunya i es van establir sota identitats falses d’origen croat. Malgrat ser fugitius, van tornar a la seva activitat delictiva ja que continuaven lligats al món del proxenetisme.

Fins i tot, els Mossos els van identificar i van detenir en diverses vegades, com el 2004 i el 2008, per delictes contra la llibertat sexual i contra la seguretat viària. En la documentació presentada no hi constava cap ordre de recerca i captura.

Anys més tard, oncle i nebot es van separar i fins i tot van tenir un enfrontament ja que el 2010 es van denunciar mútuament per amenaces davant el Mossos d’Esquadra per un suposat deute que tenien l’un amb l’altre. En aquesta denúncia van utilitzar els noms falsos i la mateixa documentació que van aconseguir després d’adoptar les seves noves identitats. Eren altres persones a efectes de l’administració i fins i tot un d’ells, després d’anys de residència a Catalunya, va aconseguir un permís de conducció legal a Espanya.

Judici i condemna a França

Mentrestant, el cas de l’assassinat del 2003 va seguir el seu procés judicial a França i el 2011 un tribunal d’aquest país va condemnar, en absència, els dos sospitosos per assassinat. A més, va emetre dues ordres de detenció europees. No va ser fins molt més tard que els Mossos van aconseguir la identitat real dels dos sospitosos gràcies a una altra operació.

Els agents de la Unitat Central d’Homicidis realitzaven una investigació amb autoritats romaneses, belgues, franceses i croates i van descobrir que els acusats no tenien cap alerta o ordre de detenció d’aquest país. A més, la policia romanesa va informar els Mossos que un dels sospitosos estava acusat d’un homicidi imprudent el 1995 i els belgues van explicar que el mateix investigat tenia antecedents per robatoris agreujats el 2001.

Amb la seva identitat real, es va atendre el requeriment de les autoritats franceses per l’assassinat del 2003. Els Mossos van començar a seguir-los i van descobrir que prenien moltes mesures de seguretat i fins i tot un d’ells sortia de casa amb el rostre tapat, feia contravigilàncies i gravava l’entorn. Finalment els van detenir l’1 i 2 d’agost a Segur de Calafell i al Prat de Llobregat.

Notícies relacionades

També van recuperar al pàrquing d’un dels detinguts el mateix vehicle amb què van traslladar el cadàver el 2003. El cotxe estava aparcat, tapat amb una lona i envoltat de diverses trampes col·locades estratègicament per detectar-hi qualsevol intent de manipulació.

Els sospitosos, de 51 i 39 anys, van ser traslladats a l’Audiència Nacional i extradits a França per complir la condemna.