Preemergència

Preemergència: Catalunya restringeix el consum d’aigua en llars i comerços

Preemergència: Catalunya restringeix el consum d’aigua en llars i comerços

David Aparicio

4
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Encara no arriba l’escenari més dràstic possible, però les noves restriccions són dures i afecten la majoria dels habitants de Catalunya, gairebé 6 milions de persones. La preemergència decretada pel Govern limita el consum d’aigua a 210 litres per persona i dia de mitjana en tot el sistema Ter-Llobregat, el més gran de les conques internes, que inclou l’àrea metropolitana de Barcelona, Girona, el Garraf o els Vallesos, per exemple.

Dels 5,9 milions de persones, només un milió viuen en pobles on se superin els 210 l/h/d

En total, 202 municipis de 14 comarques s’hauran d’estrènyer el cinturó i aconseguir que la seva despesa d’aigua estigui per sota d’aquests 210 litres per persona i dia. En aquest consum urbà, es té en compte l’aigua que s’utilitza a les llars, però també en hospitals, biblioteques, restaurants, hotels, perruqueries o altres comerços. Aquesta preemergència és una crida a intensificar l’estalvi, segons han anunciat el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, i la portaveu del Govern, Patrícia Plaja.

És important puntualitzar que, d’aquests gairebé 6 milions de persones, només un milió viuen en pobles on se superin aquests 210 litres, i per tant, només aquests 115 municipis hauran d’aplicar mesures com les baixades de pressió per complir.

¿Per què no es fa un pas més i es decreta l’emergència? L’Executiu i el comitè interdepartamental de la sequera han preferit activar aquesta preemergència, una fase no inclosa en el Pla Especial de Sequera (PES), ja que en emergència (decretada en el dia d’avui en 37 municipis, la majoria a l’Empordà) les restriccions serien molt pitjors. En emergència el límit de les dotacions urbanes se situaria en 200 litres per persona i dia, en lloc dels 210. Però a més, es vigilarien encara més cels usos industrials i el reg agrícola. I de moment, s’ha preferit esperar una mica més, per si arriben pluges i la situació millora.

Les restriccions sobre el reg de camps de golf, indústries i agricultura no s’endureixen

L’únic un altre canvi respecte a la fase d’excepcionalitat, que estava decretada des de març al sistema Ter-Llobregat, és que la gespa per a la pràctica esportiva es podrà regar menys. Fins ara, els camps utilitzats en esports federats podien regar amb 400 metres cúbics per hectàrea i mes. En preemergència, en seran només 200. Aquí no s’inclouen els camps de golf, ja que en molts casos es reguen amb aigua regenerada i es regeixen per una altra restricció, que no s’endureix amb la preemergència.

Hi ha altres mesures que ja eren vigents en l’excepcionalitat i no canvien: es continuarà prohibint la neteja de vehicles si no és en establiments comercials, es tanquen fonts ornamentals i es manté la restricció sobre les piscinesi el reg urbà.

1/6 d’afectats

Per tant, el principal canvi d’aquesta preemergència, una fase de transició, són els 210 litres per persona i dia. Però ¿quants municipis superen aquest límit, en el dia d’avui? Segons les últimes dades disponibles, 115 localitats estan per sobre d’aquests 210 litres de mitjana per persona i dia. No obstant, en general es tracta de pobles o ciutats petites, on viuen, en total, aproximadament un milió de persones.

És a dir, dels 5,9 milions de persones sotmeses a aquesta nova mesura, només un milió són en municipis on s’incompleix la dotació màxima permesa. Aquestes localitats són les que hauran de prendre mesures per complir, estalviar aigua i, de passada, evitar ser multades per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Una de les opcions podria ser exigir a les empreses subministradores una reducció de la pressió de l’aigua que arriba a les llars.

Però grans ciutats com Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Badalona, Terrassa, Sabadell o Girona no necessitaran prendre aquestes decisions contundents, perquè en el dia d’avui compleixen amb els 210 litres per persona i dia. En la llista dels 115 municipis que incompleixen, de més gran a més petit, destaquen Sant Cugat del Vallès, Rubí, Granollers, Lloret de Mar, Sant Pere de Ribes, Sitges, Sant Vicenç dels Horts, Olesa de Montserrat, Esparreguera, Sant Feliu de Guíxols, les Franqueses del Vallès, Sant Quirze del Vallès, Roses, Sant Just Desvern, Malgrat de Mar, Sant Celoni, Tordera, Caldes de Montbui, Cubelles, Corbera de Llobregat, Palau-solità i Plegamans, Sant Sadurní d’Anoia, Argentona i Abrera.

Altres mesures

Notícies relacionades

A més d’aquestes restriccions centrades en l’augment de l’estalvi ciutadà, el Govern traurà un paquet de mesures per promoure el consum responsable en edificis públics i entre els funcionaris. El Departament d’Educació també llançarà una campanya per sensibilitzar en escoles i instituts.

La Conselleria d’Empresa, en paral·lel, oferirà ajudes al sector turístic per impulsar inversions que serveixin per reduir el consum d’aigua, mentre que el Departament de Salut intensificarà els seus estudis per avaluar l’abast màxim que pot tenir l’ús de l’aigua regenerada.