CAS DANIEL SANCHO

La família d’Edwin Arrieta demanarà que Daniel Sancho compleixi condemna a Tailàndia si no es disculpa

Els seus advocats expliquen que la família no demanarà la pena de mort, però que esperen penediment per recolzar l’extradició a Espanya. Dilluns se celebrarà una vista que marcarà si el procés s’allarga o no durant anys

Rodolfo Sancho viatja a Tailàndia per retrobar-se amb el seu fill en una «setmana clau» per al Daniel

La carta d’Artur Segarra, l’espanyol pres a Tailàndia per assassinat, a Daniel Sancho: ‘Resin per ell’

Cas Daniel Sancho: les noves i impactants imatges del crim d’Edwin Arrieta

La família d’Edwin Arrieta demanarà que Daniel Sancho compleixi condemna a Tailàndia si no es disculpa

AGENCIAS

3
Es llegeix en minuts
Alberto Muñoz

A tres dies que es produeixi la vista que definirà el futur de Daniel Sancho, que haurà de decidir si es declara o no culpable de l’assassinat d’Edwin Arrieta per intentar evitar la pena de mort, els tres despatxos d’advocats que estan representant la família de la víctima a Colòmbia, Espanya i Tailàndia han comparegut aquest divendres en una roda de premsa a Madrid.

Hi han explicat que ni Daniel Sancho ni ningú de la seva família ha demanat perdó encara als Arrieta pels fets, una cosa que, segons asseguren els seus advocats, podria endurir la postura de l’acusació. Això sí, en cap cas la família del colombià demanarà la pena capital per a Daniel Sancho.

«Per a ells la vida la dona i la treu Déu, així que no és la seva voluntat. La família Arrieta és una família amb conviccions cristianes i humanes molt sòlides, i, en principi, no s’oposarien al fet que Sancho complís la condemna a Espanya pel bé de la seva família. Creuen que és el fill el que ha comès el delicte, no ells», ha explicat Juan González Ospina, advocat dels Arrieta a Espanya, que ha informat que la família estarà personada en la vista de dilluns junt amb la fiscalia.

No obstant, el lletrat també ha assegurat que aquesta predisposició està lligada al fet que el jove o la seva família mostrin penediment pels fets. «Encara no hem sentit que hagin demanat perdó, el pare d’Arrieta s’ha mostrat completament afligit per això i no li entra al cap com de pare a pare no hi ha hagut aquesta empatia. Si no hi ha aquest perdó ni voluntat de rescabalament, la voluntat de la família serà que compleixi la pena a Tailàndia. Nosaltres ens personaríem si s’arriba a aquest punt».

Recentment, el cuiner espanyol, acusat de la mort i esquarterament del colombià el 2 d’agost, va sol·licitar, durant una vista al tribunal de Samui, que se li facilités un intèrpret del tailandès al castellà, cosa que va fer que s’ajornés el procés fins dilluns, 13 de novembre.

La fiscalia va presentar la vigília d’aquesta petició el seu informe davant el tribunal, en el qual acusa Daniel Sancho de tres delictes: assassinat premeditat, ocultació del cos i destrucció de documentació aliena.

Cadena perpètua o pena de mort

De cara a la vista de dilluns, la defensa de Daniel Sancho haurà de decidir si el jove de 29 anys i fill de l’actor Rodolfo Sancho es declara culpable de l’assassinat i les condicions en les quals ho fa, ja que les últimes informacions que envolten el cas apunten que podria argumentar que va ser en defensa pròpia per evitar una violació. La fiscalia tailandesa, no obstant, aposta per la hipòtesi de la premeditació.

Si Sancho decideix declarar-se culpable, expliquen els advocats d’Arrieta, la pena podria reduir-se i el procés legal s’escurçaria, i així no s’arribaria a un eventual judici que podria celebrar-se el març de l’any que ve. Si no, l’assumpte podria allargar-se als tribunals durant anys.

«Si es demostra que hi va haver premeditació i violència, és molt factible la pena de mort. Encara en el cas que se’l sentenciés a cadena perpètua, que podria donar-se, no és una notícia que sigui tampoc precisament bona per a ell, ja que el de Tailàndia és un dels sistemes penitenciaris més durs del món», han apuntat des del despatx d’advocats tailandès que representa l’acusació.

Notícies relacionades

Perquè Daniel Sancho pugui arribar a complir la seva eventual condemna a Espanya, si és que no li decreten la pena de mort, s’han de donar certs factors, segons ha explicat Julien Iwanicki, lletrat de l’acusació a Tailàndia. «Podria demanar el perdó del rei, però és una cosa que prendria temps i molt improbable. Tailàndia no té gaires mecanismes per poder complir les condemnes en altres països com Espanya o Colòmbia, per la qual cosa dependrà de les administracions públiques i del seu interès per portar-lo a Espanya».

En el cas que hi hagi judici, Ospina afirma que volen que «els pares d’Arrieta puguin declarar». I, respecte a una eventual indemnització econòmica, ha assegurat que «la família no busca un pagament més enllà del que consideri la llei, però és molt difícil de quantificar quan perds un ésser estimat. En el senyor Sancho no sembla que hi hagi voluntat de demanar perdó i rescabalament econòmic. Són conscients que no arribarà».