Investigació

Igualtat analitza l’assassinat del nen a Navarra com a possible cas de violència vicària

Les autòpsies indiquen que Txetxo Apestegui es va llançar al buit abraçant el seu fill Mateo, de 7 anys

Igualtat analitza l’assassinat del nen a Navarra com a possible cas de violència vicària

EFE

7
Es llegeix en minuts

La Delegació del Govern contra la Violència de Gènere obté dades de l’assassinat del nen de 7 anys Mateo Apestegui a la Sierra d’Urbasa, el cadàver del qual va ser trobat al costat del del seu pare, Txetxo Apestegui Fernández, i que ja figura en investigació com un possible cas de violència vicària.

La institució, dependent del Ministeri d’Igualtat, ha indicat que si es confirma la naturalesa masclista d’aquest crim, seria el segon menor assassinat pel seu pare per violència vicària el 2023 i el número 50 des que van començar a elaborar-se les estadístiques el 2013.

El cos sense vida del petit de 7 anys va ser trobat aquest dimarts per la Guàrdia Civil al costat del cadàver del seu pare, de 54 anys, en una zona de difícil accés de la serra d’Urbasa.

Dilluns, la mare del nen va denunciar la seva desaparició a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà de la Guàrdia Civil a la localitat d’Estella-Lizarra, després que anés a recollir el menor a l’escola i allà li diguessin que no s’havia presentat.

Es va iniciar així el dispositiu de recerca en el mateix moment de la denúncia. Des del Centre Operatiu de Servei COS de la Guàrdia Civil es va sol·licitar suport al 112, a Bombers de la Comunitat, a la Policia Foral i a agents de Medi Ambient per col·laborar en les seves operacions de recerca i localització.

El dispositiu es va desplegar a la Zona d’Urbasa, on es va localitzar el vehicle de l’home en una zona pròxima del balcó de Pilatos, motiu pel qual es va intensificar la recerca per aquest lloc. 

Fonts de la Guàrdia Civil, que investiga el cas com a possible violència vicària, han precisat que la mare i el pare del menor s’havien separat fa uns dos anys i mig i l’exmarit portava «malament» aquesta situació. Pel que sembla, les últimes notícies que la dona va tenir d’ells va ser una trucada de felicitació pel seu aniversari.

Dol a terra Estella

Les localitats d’Estella i Igúzquiza continuen consternades i atentes a les novetats sobre les circumstàncies del succés. L’estupor i la tristesa s’han estès per les localitats d’Estella, on estudiava el nen i la seva mare regenta un negoci, i d’Igúzquiza, on residia l’home mort. Les dues localitats van decretar tres dies de dol, durant els quals les banderes de la Casa Consistorial onegen a mig pal.

A Estella tindrà lloc aquesta tarda el funeral del nen, mentre que a les aules de la ikastola Lizarra, on estudiava, durant la jornada d’avui s’han traslladat diferents missatges adequats a l’edat dels companys, que també podran assistir a un acte privat al frontó aquesta tarda.

Intent a Fitero

Es pot recordar que, el 20 de juliol passat, una dona de 29 anys va intentar matar els seus tres fills de 3, 5 i 9 anys a Fitero. La mare va subministrar als tres menors àcid clorhídric en forma líquida (salfumant) i, seguidament, els va causar ferides amb un ganivet de cuina d’uns 17 centímetres de fulla. La dona estava en companyia dels seus tres fills al domicili familiar. Cap a les 5 hores, el seu marit va marxar a treballar a Hernani (Guipúscoa). Cap a les 8.45, ella li va trucar amb la finalitat d’anunciar-li que s’estava a punt de prendre «aiguafort» perquè l’estaven «vigilant» i la gent parlava d’ella quan la veien. El marit no va donar importància a aquestes paraules al considerar que la seva dona feia broma. En un moment donat, entre les 08.45 i 10.30 hores, «amb intenció d’acabar amb la seva vida i la dels seus tres fills», els va subministrar salfumant, que van ingerir, «per seguidament assestar-los diverses incisions al cos amb un ganivet de cuina d’uns 17 centímetres de fulla metàl·lica».

Dos dels nens van aconseguir escapar i van localitzar uns familiars que vivien molt a prop per donar la veu d’alarma. A conseqüència de les accions de la seva progenitora, els tres menors van haver de ser hospitalitzats per diverses seqüeles, entre elles cremades en boca i faringe per la ingestió d’aquest àcid. 

El jutge va decretar el seu ingrés a la presó, comunicada i sense fiança per a la dona, ingressada en un primer moment a l’Hospital Universitari de Navarra, a Pamplona, a causa de les lesions que es va infligir, ja que va ingerir «una quantitat important d’aquesta mateixa substància corrosiva i es va autolesionar amb un ganivet, a l’abdomen».

El titular del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 1 de Tudela va imputar tres delictes d’homicidi en grau de temptativa. En aquest sentit, el delicte d’homicidi dolós de l’article 138 del Codi Penal preveu unes penes que oscil·len entre deu i quinze anys de presó, per les quals podrien imposar-se-li a la investigada, donada la temptativa, entre cinc i deu anys de presó, per cada un d’ells, segons va explicar el jutge. 

Les localitats d’Estella i Igúzquiza continuen consternades i atentes a les novetats sobre les circumstàncies del succés. /

EP

Infanticidi a Mutilva el 2008

Si bé el recompte de casos de violència vicària va arrencar el 2013, Navarra havia patit anys abans un succés així. L’Audiència Provincial de Navarra condemnava el 2010 a 38 anys de presó una dona que va assassinar dos dels seus fills i va intentar matar els altres dos el 5 de febrer del 2008 a Mutilva Alta. Els dos nens morts tenien 3 i 7 anys, i els dos que van sobreviure 12 i 14. La irrupció a la casa dels serveis policials i d’emergència va evitar aquestes morts i va malmetre el pla ordit per la dona, que mirava de treure’s la vida.

En el moment en què van passar els fets, els pares dels quatre nens es trobaven en procés de divorci. Segons el fiscal, la mare va creure que «el jutjat optaria per una guàrdia i custòdia compartida i que en conseqüència, la pensió d’aliments que s’establiria seria insuficient per mantenir els seus fills, per la qual cosa va decidir acabar amb la vida d’aquests i la seva pròpia».

La dona una setmana abans als fets va fer provisió de diverses caixes d’un medicament que el seu propi metge li havia ofert per facilitar el son. La dona va decidir cometre els fets el 5 de febrer, dia no lectiu per als nens i en el qual sabia que aquests no matinarien, per la qual cosa va preparar 30 pastilles per als fills grans, 20 per al tercer i 5 per al petit, que els va subministrar als tres primers en una barreja amb suc de taronja i el petit al biberó.

El text de la Fiscalia relata que després de prendre les pastilles els nens van començar a tenir un «comportament estrany» amb visions dobles i rialles espontànies i se’n van anar a dormir, els dos més grans a les seves respectives habitacions i els dos petits amb ella. No obstant, hores després i ja de matinada, la dona es va despertar i va comprovar que els seus fills petits eren vius, per la qual cosa va agafar un coixí, amb què va pressionar el cap dels nens, «fins a assegurar-se de la seva mort».

Crim d’Urbasa

La consellera portaveu del Govern de Navarra, Amparo López, ha explicat que encara «falta per dilucidar determinades circumstàncies» en les quals es va produir la mort del pare i del nen a Urbasa. Al ser preguntada en conferència de premsa sobre un possible cas de «violència vicària», la portaveu ha assenyalat que la investigació del succés la porta a terme la Guàrdia Civil i s’està realitzant l’autòpsia als cadàvers per mirar de dilucidar les circumstàncies de la mort d’aquestes dues persones. En tot cas, ha demanat tenir «molta sensibilitat davant una circumstància tan dramàtica» com aquesta.

López ha transmès les condolences del Govern de Navarra a la família i l’entorn dels morts i ha ofert tot el suport de l’Executiu en «una situació tan dolorosa». «Són moments especialment difícils per a la família» i els recursos públics, ha apuntat, han estat des del primer moment orientats a la recerca dels desapareguts junt amb les Forces de Seguretat de l’Estat.

Notícies relacionades

Ara, ha dit, s’està donant tot el suport psicològic necessari, tant als companys del menor a la ikastola com a la seva família.

A més, l’Institut Navarrès per a la Igualtat treballa en col·laboració amb l’Ajuntament d’Estella analitzant les circumstàncies del succés.

Telèfon 016

El 016 atén totes les víctimes de violència masclista les 24 hores del dia i en 53 idiomes diferents, igual com el correu 016-online@igualdad.gob.es; també es presta atenció mitjançant WhatsApp a través del número 600.000.016, i els menors poden dirigir-se al telèfon de la Fundació ANAR 900.202.010.

En una situació d’emergència, es pot trucar al 112 o als telèfons de la Policia Nacional (091) i de la Guàrdia Civil (062), i en cas de no poder trucar es pot recórrer a l’aplicació ALERTCOPS, des de la qual s’envia un senyal d’alerta a la policia amb la geolocalització.