El consum del mòbil es dispara entre adolescents: un de cada tres l’utilitza més de tres hores al dia

David Castro

3
Es llegeix en minuts
Núria Marrón
Núria Marrón

Periodista

ver +

En ple debat sobre l’ús del mòbil a les escoles i sobre l’edat apropiada per accedir al primer ‘smartphone’, la Diputació de Barcelona dona llum en el fenomen i constata que en els últims set anys el consum de pantalles s’ha disparat entre els adolescents. Segons l’‘Enquesta d’hàbits de salut’, elaborada entre alumnes de quart de l’ESO de la província de Barcelona, un de cada tres adolescents utilitza el mòbil més de tres hores al dia, el 41,3% admet que en algun moment desatén les seves obligacions per connectar-se a internet i el 45,4% reconeix que de vegades passa més temps navegant que amb les amistats.

L’estudi, presentat aquest dimarts a l’Smart City Expo World Congress, confirma el que alerten des d’escoles, famílies i estudis clínics: que el consum de pantalles està en plena escalada. Aquí en va un exemple. En dies feiners, el 51% dels nois diuen que juguen a videojocs, quan en el període 2015-2017 (anys que va incloure l’anterior enquesta) ho feia el 36%. Aquest curs, el 77% de les noies es connecten diàriament a les xarxes socials, mentre que fa cinc anys ho feia el 64%. Tot i que l’ús de les xarxes pràcticament s’ha duplicat en general durant el cap de setmana, el consum té una clara bretxa de gènere: nois, videojocs, i noies, plataformes socials. En aquest sentit, l’enquesta també constata un altre fenomen preocupant: que el 15,2% de les alumnes afirma haver-se sentit assetjada sexualment a través de les xarxes socials.

Perfil d’adolescents amb addicció

De fet, la punta de l’iceberg d’aquest fenomen són els 70 adolescents que el Centre de Prevenció i Intervenció en Drogodependències (SPOTT) ha tractat aquest any per la seva addicció a les pantalles. El 81,83% dels usuaris són nois i tenen una mitjana d’edat de 14,6 anys. En el 75% dels casos presenten una patologia dual. El centre ha tractat 209 usuaris des de la seva posada en marxa, el 2016.

Més enllà dels casos més extrems, els patrons de consum no deixen de ser preocupants. Si un de cada tres alumnes utilitzen el mòbil més de tres hores al dia, un altre 35% ho fa entre una i tres hores diàries. A més, un de cada quatre juguen a videojocs més de 60 minuts al dia, i el 34% ho fa entre una i dues hores diàries. Sobre la visualització en línia de productes audiovisuals, el 40% dedica entre una i dues hores cada dia i el 26%, més de dues hores. «S’ha de recordar –apunten des de la Diputació– que l’Organització Mundial de la Salut recomana no passar més de dues hores diàries de pantalles.

Gairebé la meitat en reconeix l’ús excessiu

Notícies relacionades

L’ús excessiu de pantalles s’entén com aquell que porta els usuaris a desatendre o deixar de desenvolupar activitats necessàries. En aquest sentit, un de cada cinc alumnes afirmen que en algun moment han preferit connectar-se a internet que practicar algun esport. És més: el percentatge d’estudiants que admet que «bastantes vegades» fa un ús excessiu d’internet es situa en el 40,2%, percentatge que pràcticament duplica el del curs 2015-2017 (21,9%). Els col·lectius adolescents que realitzen un ús més excessiu dels dispositius són els d’origen migrant, especialment els de primera generació, els procedents de famílies monoparentals i aquells amb baix nivell socioeconòmic, cosa que alimenta la tesi dels especialistes que l’ús de pantalles també va unit a la conciliació.

La Diputació, que per elaborar l’enquesta ha comptat amb la participació de 30.650 estudiants de centres de 90 municipis de la província, ofereix als municipis de menys de 20.000 habitants el taller ‘Pantalles i xarxes socials’, dirigit a alumnat de primer cicle de l’ESO i que té per objectiu prevenir l’ús abusiu o problemàtic de pantalles i xarxes socials.