Hi ha 17 detinguts

Desarticulat a Catalunya un grup que operava a tot Espanya amb l’estafa del ‘fals fill’

Desarticulat a Catalunya un grup que operava a tot Espanya amb l’estafa del ‘fals fill’

MOSSOS D'ESQUADRA - Archivo

3
Es llegeix en minuts

Els Mossos d’Esquadra de la Unitat d’Investigació de la comissaria de Premià de Mar (Maresme) han detingut en diferents punts de Catalunya 17 persones com a presumptes integrants d’una banda que es dedicava a fer estafes a tot Espanya mitjançant el ‘fals fill’. Se’ls acusa de delictes de pertinença a grup criminal, estafa, coaccions, detenció il·legal i robatori amb violència i intimidació.

Aquest grup criminal seguia sempre els mateixos patrons per consumar l’estafa: enviaven missatges a través de WhatsApp on es feien passar pel fill o filla de les víctimes. En aquest missatge els deien que havien hagut de canviar el número de mòbil ja que se’ls havia trencat i que només podien parlar per missatge, i que necessitaven diners per fer front a algun pagament que tenien pendent.

En el cas que la víctima es cregués el relat, li feien fer les transferències a números de compte de testaferros pròxims al lloc de residència dels estafadors, que prèviament havien seleccionat a través de persones que es dedicaven a captar-los. En la majoria dels casos, seleccionaven com a testaferros persones vulnerables i que no mostressin gran resistència en cas que detectessin que estaven fent alguna irregularitat.

Una vegada que aquests testaferros rebien els diners al seu compte, els estafadors els feien treure els diners en metàl·lic del banc o bé que els traspassessin a un altre compte bancari. D’aquesta forma, sense saber-ho, els testaferros es convertien en partícips en l’activitat delictiva.

Denúncies a Palma i Mataró

La investigació que ha culminat ara amb la desarticulació del grup es va iniciar arran d’una denúncia presentada a Palma de Mallorca en la qual la víctima va rebre un missatge al telèfon mòbil en què una persona es feia passar pel seu fill i li demanava un traspàs de diners per fer front a uns pagaments. Aquesta víctima, al pensar que efectivament estava parlant amb el fill, va fer tres moviments bancaris en els quals va acabar traspassant un total d’11.885 euros a tres comptes diferents.

El mateix dia que van passar aquests fets, el 13 de maig, una segona víctima, resident a Mataró, va denunciar que havia rebut al seu compte un abonament de 3.970 euros i que a través d’un amic seu li havien fet treure aquesta quantitat en metàl·lic i donar-l’hi a una tercera persona. Aquests diners eren una part dels 11.885 euros que acabaven d’estafar. Posteriorment, els estafadors van acompanyar aquesta víctima a un local d’apostes de la capital del Maresme per fer més reintegraments de diners. Aquesta acció es va fer contra la voluntat de la víctima, que es va sentir coaccionada.

Més de 60.000 euros

La Unitat d’Investigació de Premià de Mar es va fer càrrec de les investigacions i va poder acreditar l’existència d’un grup criminal especialitzat en aquesta tipologia delictiva.

A part d’atribuir-li aquest fet, els investigadors també els relacionen amb fets de similars característiques en les quals les víctimes que han patit el perjudici econòmic resideixen a tot Espanya: Sant Cugat del Vallès, Argentona, Lleida, Madrid, Badajoz i València. En total, aquest grup ha estafat més de 60.000 euros.

Notícies relacionades

Els Mossos d’Esquadra van portar a terme un dispositiu el 2 de novembre en el qual es van detenir 17 persones a les localitats de Premià de Mar, Granollers, Mollet del Vallès, Santa Maria de Palautordera, Vic, Olot, la Bisbal d’Empordà i Canovelles. A part de les detencions es van intervenir uns 2.000 euros en efectiu.

Dels 17 detinguts, 12 van quedar en llibertat després de declarar en seu policial mentre que els altres cinc van passar dissabte a disposició judicial davant el jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia de Mataró.