2
Es llegeix en minuts
EFE

Un equip multidisciplinari de científics ha descobert dues regions «anòmales» a l’interior de la Terra que atribueixen a les restes de la col·lisió que fa uns 4.500 milions d’anys va formar la Lluna. L’anàlisi d’aquest fenomen planteja la hipòtesi que un protoplaneta (una mena d’«embrió» de planeta conegut com a Theia) va col·lidir amb la «proto Terra» (Gaia) fa uns 4.500 milions d’anys, el que hauria donat lloc a la formació de diferents regions a la capa terrestre.

La troballa, que publica aquest dimecres la revista ‘Nature’, està fonamentada en simulacions per ordinador portades a terme per un equip multidisciplinari de científics afiliats a centres d’investigació dels Estats Units, la Xina i el Regne Unit. Segons expliquen els experts que han liderat aquesta anàlisi, de les restes d’aquesta col·lisió gegant s’hauria format la Lluna, mentre que les restes de Theia haurien quedat enterrades en les profunditats de la capa terrestre; si bé els investigadors adverteixen que encara no hi ha proves directes de l’existència de Theia.

Els investigadors afirmen que aquesta troballa serà clau per comprendre l’estat inicial de la Terra i fins i tot la formació de planetes pròxims.

Regions anòmales

Els científics van arribar a aquesta conclusió mentre buscaven una explicació al fet que dues grans regions de la capa terrestre presentin una velocitat sísmica inusualment lenta a uns 2.900 quilòmetres de profunditat, i que el seu material sigui entre un 2% i un 3,5% més dens que el de la capa terrestre circumdant.

Aquestes dues regions anòmales respecte a l’heterogeneïtat de la resta de la capa terrestre s’estenen al llarg de milers de quilòmetres en la base d’aquesta, una sota la placa tectònica africana i l’altra sota la del Pacífic.

Els autors suggereixen que els materials densos poden representar relíquies enterrades del material de la capa de Theia que es van conservar en les profunditats de la proto Terra després de l’impacte gegant que va donar lloc a la formació de la Lluna.

Formació de la Lluna

La formació de la Lluna havia sigut un enigma per a diverses generacions de científics. Actualment, la teoria dominant suggereix que, durant les últimes etapes del creixement de la Terra, fa aproximadament 4.500 milions d’anys, hi va haver una col·lisió gegant entre la Terra primigènia (Gaia) i un protoplaneta de la mida de Mart conegut com a Theia.

Les simulacions numèriques han indicat que la Lluna s’hauria format de restes de la col·lisió i hauria heretat material de Theia, principalment, mentre que Gaia, a causa de la seva massa molt més gran, només va quedar «lleugerament contaminada» per material de Theia.

Notícies relacionades

Atès que Gaia i Theia eren formacions relativament independents i compostes de materials diferents, els investigadors creien que la Lluna –dominada per material teià– i la Terra –dominada per material gaià– haurien de tenir composicions diferents.

No obstant, els mesuraments isotòpics d’alta precisió han revelat que les composicions de la Terra i la Lluna són notablement similars, posant en entredit la teoria convencional de la formació de la Lluna.

Temes:

Espai Univers