La borrasca Ciarán impactarà amb força a Espanya amb pluja, vent intens i gran onatge
2
Es llegeix en minuts
EFE

Després d’una nit de Halloween més estable, el Ciarán, una borrasca d’alt impacte, deixarà les pròximes hores un fort temporal amb pluges, les primeres nevades importants a la muntanya, ratxes de vent de fins a 110km/h i temporal marítim, que activarà l’alerta roja a la costa gallega. A Catalunya, Protecció Civil ha activat una doble alerta per les ratxes de vent i el temporal marítim.

A partir d’aquest dijous arribarà «el pitjor» d’aquesta borrasca que, procedent del Regne Unit, s’aprofundirà en molt poc temps per un procés de ciclogènesi explosiva en la seva formació, impactant amb força a Galícia, on hi ha avís vermell (risc extrem) per onades de 8 a 9 metres i vents de l’oest i el nord-oest de 75 a 87 km/h (força 9).

Temporal fort

Segons dades de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), dijous es preveu un «temporal marítim fort», en especial al litoral de Galícia i el Cantàbric, tot i que també afectarà el Mediterrani, on les onades podrien arribar als 5 metres.

Durant aquesta jornada, el fenomen «més rellevant» serà el vent fort de component oest, amb ratxes molt fortes (superiors als 70 km/h) de forma bastant generalitzada, arribant als 90 km/h en àmplies zones del nord, l’interior peninsular i les Balears, i fins i tot es podran superar els 100 km/h en zones altes i punts del litoral cantàbric i zones de l’est i el sud-est peninsular.

Els fronts entraran pel nord-oest peninsular, amb pluges localment fortes i ocasionalment acompanyades de tempesta a Galícia, l’àrea cantàbrica i el Pirineu, que s’anirà estenent a la resta del país i a les Balears, tot i que amb menys intensitat cap al sud i l’àrea mediterrània, i sense afectar el sud-est peninsular.

Puja la cota de neu

Amb l’entrada d’una massa d’aire més freda, les temperatures baixaran i amb això la cota de neu, de forma «important», situant-se entre els 1.200 i 1.400 metres a la meitat nord peninsular, per la qual cosa en els sistemes muntanyosos hi pot haver les primeres nevades de la temporada, tot i que poc importants.

Divendres, gairebé tot el país continuarà sota la influència del Ciarán amb atmosfera inestable i xàfecs, més dispersos i menys intensos que la vigília, tot i que continuaran forts i amb tempesta i calamarsa al nord, sobretot al litoral cantàbric.

La cota de neu pujarà al llarg del dia i persistirà el vent fort al principi, però «clarament menys intens» que el dia abans al sud-oest i el centre peninsular, on les ratxes ja no seran gaire fortes. També es mantindrà el mal estat de la mar, especialment al litoral cantàbric, tot i que amb tendència a millorar al llarg del dia.

Notícies relacionades

A partir del cap de setmana, és molt probable que una nova borrasca de característiques similars al Ciarán, amb els seus fronts associats, torni a impactar al país amb efectes semblants.

L’Aemet assenyala que la incertesa de la predicció no és alta, per la qual cosa és bastant probable que durant diumenge a la nit la nova borrasca s’allunyi cap al mar del Nord, millorant gradualment les condicions de precipitació, del vent i el mar, finalitzant així l’episodi.