Addicció a les pantalles

Els Estats Units denuncien Facebook i Instagram per danyar la salut mental dels menors

Els Estats Units denuncien Facebook i Instagram per danyar la salut mental dels menors
2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Allau de denúncies contra Meta als Estats Units. Fins a 41 estats i el Districte de Colúmbia han demandat aquest dimarts el gegant tecnològic, que acusen d’haver utilitzat tàctiques de manipulació a Facebook i Instagram per generar addicció entre els nens, cosa que perjudicaria la seva salut mental.

Un total de 33 estats han presentat una demanda conjunta davant un tribunal federal de Califòrnia, i els altres estats ho han fet per separat. Els fiscals asseguren que Meta ha dissenyat els seus algoritmes amb la intenció d’enganxar els usuaris, tot i que això suposi violar les lleis federals de protecció dels menors.

«Meta ha aprofitat tecnologies potents i sense precedents per atraure, captar i, en última instància, atrapar joves i adolescents», diu l’acusació conjunta. El «mòbil» de l’imperi digital dirigit per Mark Zuckerberg, asseguren, és «el lucre».

«Ansietat i depressió»

Aquesta multitud d’accions legals respon a una investigació iniciada el 2021, després que una investigació de ‘The Wall Street Journal’ destapés que les dues xarxes socials tenen un important impacte psicològic entre els usuaris adolescents. Documents interns filtrats per Frances Haugen, exenginyera de Facebook, van revelar llavors que Instagram produïa «creixents nivells d’ansietat i depressió» entre les noies.

Aquesta preocupació és la que ha fet que cada vegada més estats impulsessin mesures legislatives per mirar de garantir la seguretat digital dels més petits. A l’iniciar aquesta investigació, les autoritats van acusar directament Meta d’«explotar els nens amb l’objectiu del benefici». No obstant, en l’àmbit federal les iniciatives no han prosperat. La Comissió Federal de Comerç dels EUA ha proposat un pla per prohibir a Meta monetitzar les dades que recopila dels usuaris joves.

«No és habitual que tants estats s’uneixin per demandar un gegant tecnològic per danys als consumidors», ha apuntat ‘The New York Times’, que ha comparat l’ofensiva coordinada dels estats contra Meta amb altres casos legals com les denúncies contra les grans farmacèutiques o la indústria del tabac.

¿Les xarxes són nocives?

Notícies relacionades

Cada vegada més estudis documenten l’«ús compulsiu d’internet». No obstant, la relació entre el consum de xarxes socials i els problemes de salut mental continua sent confusa. Múltiples investigacions han traçat una relació causa-efecte entre aquestes plataformes i els nivells d’ansietat o depressió. No obstant, d’altres, com la publicada per l’Associació Americana de Psicologia, conclouen que el seu ús «no és intrínsecament beneficiós ni perjudicial per als joves» i que falta evidència empírica que sustenti aquesta correlació.

La companyia tecnològica, la setena més valuosa del món, s’ha mostrat «decebuda» per la decisió dels fiscals generals nord-americans i ha assegurat haver introduït més de 30 eines noves en els últims anys per recolzar els adolescents. L’escàndol desencadenat el 2021 la va obligar a frenar el desenvolupament d’una versió d’Instagram que pretenien dirigir a usuaris de menys de 13 anys.