A Catalunya

La Generalitat contracta 100 professionals per evitar suïcidis i autolesions a les presons

La Generalitat contracta 100 professionals per evitar suïcidis i autolesions a les presons

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els suïcidis s’han convertit en una de les principals causes de mort a les presons catalanes. El 2022, 14 presos es van treure la vida, xifra superior als vuit morts per sobredosi de droga o als nou que van morir per diverses malalties. Aquell any es va registrar un augment de fins a un 27% en comparació amb els dos anys anteriors (11 morts). La Conselleria de Justícia ha posat fil a l’agulla per pal·liar aquesta situació. Per aquesta raó, ha decidit incorporar 111 professionals que permetran millorar la convivència i l’atenció als interns als centres penitenciaris.

L’objecte d’aquest programa, que s’ha presentat aquest dimarts, és la implementació d’un model organitzatiu d’intervenció per desplegar actuacions concretes en matèria de prevenció no només de suïcidis, sinó també de conductes autolesives dels reclusos, així com la prevenció, el control i la gestió de conflictes. La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, ha assegurat que «aquest programa tindrà un impacte positiu en la qualitat de vida i l’atenció a les persones internes i en les condicionals laborals dels treballadors, amb la mirada posada a facilitar els processos de reinserció».

La iniciativa arrencarà el primer trimestre del 2024, amb un pressupost de sis milions d’euros anuals, i s’avaluarà l’impacte durant el procés i al final d’aquest. El personal que s’incorporarà serà expert en diferents disciplines i es dedicarà de manera exclusiva al tractament dels suïcidis, autolesions i gestió de conflictes. Segons la Conselleria de Justícia, aquest pla d’actuació «permetrà fer un salt qualitatiu» en el sistema d’execució penal català.

Empitjorament dels incidents

El departament reconeix que el motiu pel qual es posa en marxa ha sigut l’empitjorament durant els dos anys postcovid de la taxa d’autolesions i suïcidis en els interns, el creixement del nombre d’agressions o incidents a les presons i l’increment de les contencions mecànica. D’aquí que es considera necessària una actuació contundent i immediata.

Notícies relacionades

El nou programa comportarà la creació d’equips especialitzats. Els 111 professionals que s’incorporaran són de procedència mixta: de l’àmbit de tractament i règim interior de les presons. A part de les dues coordinacions de programa, s’incorporaran 18 professionals de la psicologia, 19 educadors socials, vuit caps d’unitat, 32 tècnics especialistes de vigilància i 32 tècnics especialistes de prestacions.

La taxa de suïcidis en la població reclusa ha arribat a ser superior a la registrada en la població en general, segons fonts penitenciàries. Però ha de tenir-se en compte que el règim tancat en el qual viuen els reclusos és complex a causa de la falta de llibertat i la restricció de moviments. Un altre aspecte que influeix en aquesta radiografia és que aproximadament el 60% dels presos catalans té diagnosticada una patologia o malaltia de salut mental, segons les dades de la Conselleria de Salut. I prop de la meitat dels reclusos, fins i tot un 49%, pateixen trastorns relacionats amb l’abús de substàncies, principalment cocaïna, cànnabis, heroïna i alcohol.