Epidèmia

Pols de mico, la droga que es fabrica en un poble espanyol de 300 habitants i ha enverinat mig món

La Policia desmantella a Tagamanent (Barcelona) un dels punts de distribució mundial més important d’aquesta droga

Països com Anglaterra o Nova Zelanda han arribat a catalogar d’epidèmia el seu consum

Pols de mico, la droga que es fabrica en un poble espanyol de 300 habitants i ha enverinat mig món

CNP

4
Es llegeix en minuts

Un vídeo de fa cinc anys publicat pel diari britànic ‘The Telegraph’ mostra una delirant escena: dalt un edifici de Stoke (Regne Unit) hi ha un home pujat a la teulada, aparentment en estat d’embriaguesa. Declama frases inconnexes fins que, en un moment donat, perd l’equilibri i es precipita violentament contra el terra. Una caiguda d’almenys set metres d’altura.

Les següents imatges mostren diversos policies intentant immobilitzar l’home a terra perquè sigui atès pels sanitaris. Però l’individu va drogat amb una misteriosa substància que en anglès es coneix com a monkey dust (pols de mico). Té ferides de consideració, però no nota dolor i demostra una força fora del normal per al seu estat. Es resisteix a rebre ajuda, tal com es veu al vídeo:

aquesta droga està causant veritables estralls a la Gran Bretanya des del 2013. El canal ITV li va dedicar un reportatge fa dos mesos i van parlar amb el Simon, un consumidor, que reconeixia a càmera que «vaig començar a ficar-me aquesta pols perquè m’ajudava a oblidar-me de la realitat. Et col·loca com cap altra cosa». El Simon es va enganxar sent encara molt jove a aquesta substància, altament addictiva, però desconeguda per al públic en general. I que aquests dies ha cobrat protagonisme a Espanya.

Fills del cat

Es tracta de l’anomenat monkey dust. En català, pols de mico. O pols d’àngel. O barco de l’amor. O píndola de l’amor. O herba dolenta. En realitat són alguns dels noms col·loquials que en l’argot dels narcòtics es donen a diverses substàncies anomenades catinones. Les catinones són l’alcaloide generat per una planta que es diu khat i que es consumeix principalment a l’Àfrica.

«Així com la cocaïna és l’alcaloide de la planta de la coca o la cafeïna és la del cafè, la catinona és l’alcaloide del cat», explica a EL PERIÓDICO DE ESPAÑA, del Grup Prensa Ibérica, Claudio Vidal, portaveu d’Energy Control, organització que analitza substàncies psicotròpiques, i informa i assessora sobre el seu consum.

Vidal adverteix que «es desenvolupen catinones sintètiques des del 2008 amb diferents variacions moleculars. El problema és que els mitjans han anomenat monkey dust a diverses substàncies similars, però que no són la mateixa cosa. Primer van anomenar monkey dust a l’MDPV (metilendioxipirovalerona), que després va ser mal anomenada ‘droga caníbal’. Després li van posar el mateix nom a l’AlfaPVP (Alfa-pirrolidinopentiofenona). I finalment, el 2017, els mitjans van començar a anomenar així l’MDPHP, que és el que sembla ser que ha decomissat la policia en aquesta última operació».

Tagamanent 333

I és aquí on arriba la connexió amb Espanya. Perquè en un petit poble d’una mica més de 300 habitants (333 segons l’últim cens) de la comarca del Vallès Oriental (Barcelona) anomenat Tagamanent s’acaba de desmantellar un dels punts de distribució mundials més importants d’aquestes drogues. I dins l’extens catàleg de drogues sintètiques que s’han trobat, hi ha 163 grams d’aquest MDPHP, que és el que ara ha sigut etiquetat com a pols de mico.

En l’operació, que han portat a terme agents de la Policia Nacional en col·laboració amb Vigilància Duanera, les forces de seguretat han detingut dos ciutadans (pare i fill) de nacionalitat hongaresa i una dona d’origen colombià (parella d’un dels detinguts) com a presumptes responsables de la fabricació i distribució d’aquesta droga a mig món. Els enviaments arribaven a nombrosos països europeus, Amèrica (especialment els Estats Units) i fins i tot Oceania. A Nova Zelanda el seu consum va arribar a ser catalogat d’epidèmia per les autoritats sanitàries.

La Policia Nacional afirma que ha desarticulat «un laboratori de fabricació de noves substàncies psicoactives conegudes com NSP. Tenien un sofisticat sistema de producció i elaboraven drogues sintètiques a partir de substàncies estupefaents naturals que posteriorment exportaven a tot el planeta a través de paqueteria. Entre el que es va intervenir durant els enviaments i en el registre, s’ha decomissat material per a l’elaboració de més de 7.500.000 dosis».

Un consumidor de pols de mico dalt d’un edifici instants abans de caure. /

Cedida

Durant l’operació, en què també ha col·laborat la DEA dels Estats Units, entre l’abril i el juny del 2022 es van intervenir al país nord-americà un total de 136 enviaments contenint diferents substàncies que rarament es troben en els mercats de les drogues: ALPHA-PIHP, TH-PVP, BK-2C-B, i 4-FLUOROMETHYLPHENIDATE(4F-MPH), amb un pes total de 67,4 kg de substàncies psicoactives.

Sense llar

Claudio Vidal aclareix a aquest diari que «el consum a Espanya, no direm que sigui inexistent, però és residual. Potser algun curiós l’ha consumit, però és molt estrany aquí. Nosaltres no hem rebut notificacions de consum d’aquesta substància. Una altra cosa és que es distribueixi des del nostre país».

Però hi ha països on sí que s’està consumint de forma sistemàtica. El fet que es tracti d’una substància més barata (5 euros el gram) que la cocaïna (50 euros el gram) ha provocat que s’estengui per llocs més deprimits. I aquesta és, diuen des d’Energy Control, una de les claus que els efectes d’aquesta droga siguin tan devastadors.

Notícies relacionades

La pols de mico es consumeix inhalada, ingerida o injectat (si el seu format és sal) o fumada (si el format és pasta base). ¿Quins efectes té?: «Hi ha poca informació sobre la seva toxicitat, gairebé nul·la. Se li atribueixen una sèrie d’efectes, com la paranoia o l’al·lucinació. Però s’ha de tenir en compte que molts dels consumidors són persones sense llar o que consumeixen altres substàncies, per la qual cosa ja tenen problemes de salut mental. Hi ha dificultats per conèixer el seu efecte real».

De moment, Espanya continua neta d’aquesta substància, així com del fentanil, que està provocant danys irreparables als Estats Units. El que ningú s’imaginava era que el Heisenberg europeu d’aquesta substància s’amagava en un petit poble vallesà de 333 habitants i que des d’aquí, amb el seu fill i la seva dona i mitjançant enviaments de paqueteria, proveïa fins i tot usuaris d’Austràlia.