El 14% de les persones sense llar al Regne Unit treballen a jornada completa
3
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

La crisi de la vivenda al Regne Unit ha obert un nou front per al Govern de Rishi Sunak: el nombre de persones en situació de sensellarisme s’ha disparat l’últim any. Les dades més recents del Ministeri de Desenvolupament i Vivenda, publicats aquest divendres, mostren un augment del 6,8% de la xifra total de persones sense llar a Anglaterra respecte a l’any passat i d’un 3% respecte als nivells prepandèmia. En total, gairebé 300.000 persones es troben en risc o en situació de sensellarisme; unes xifres que queden molt lluny dels objectius fixats pel Partit Conservador en el seu programa per a les eleccions del 2019.

L’augment dels preus dels lloguers i de les hipoteques ha col·locat moltes famílies en una situació de vulnerabilitat. El problema és especialment preocupant en ciutats com Londres, Manchester o Bristol, on s’han produït pujades mitjanes dels lloguers d’entre un 11% i un 16% respecte a l’any anterior, segons dades del portal immobiliari Zoopla. Les últimes dades també mostren un augment dels desallotjaments de famílies que tenen al dia el pagament del lloguer, però els propietaris dels quals no poden fer front a les seves pròpies hipoteques.

Ajuntaments saturats

Les administracions locals, encarregades d’atendre aquestes persones i d’oferir-los allotjaments temporals, s’han vist saturades per l’augment del nombre de persones que hi acudeixen per demanar ajuda. «Cada vegada més i més persones es presenten davant la seva autoritat local, incapaços de mantenir un sostre sobre els seus caps en la majoria de les situacions», alerta Joe Walker, responsable de polítiques i assumptes públics de l’organització St Mungo’s, especialitzada en situacions de sensellarisme. «Necessitem una intervenció urgent per evitar que aquesta situació empitjori». 

Les dades revelades aquest divendres mostren un augment del 9% en la despesa anual dels ajuntaments en allotjaments d’emergència –com hotels i albergs– respecte a l’any anterior, i arriba a una xifra total de 1.740 milions de lliures (2.000 milions d’euros). Unes despeses que podrien evitar-se amb una inversió més gran en vivenda social, segons les organitzacions, la qual cosa evitaria l’impacte psicològic i emocional que la falta d’una llar suposa per a les famílies més castigades per la crisi inflacionista. «Moltes persones es veuen obligades a acudir al sector privat del lloguer perquè no hi ha prou vivendes socials disponibles», assenyala Walker. «Un lloguer social és molt més durador. És més segur, més assequible i ofereix un suport integral per a les persones que s’estan recuperant de la falta de vivenda».

Les estadístiques mostren que cada vegada més persones ocupades estan en situació de sensellarisme a Anglaterra. Més d’un 14% del total asseguren tenir una feina a jornada completa, mentre que prop d’un 10% la tenen a temps parcial. «La magnitud de la crisi de la vivenda en aquest país està ampliant el tipus de persones que depenen de l’ajuda de les organitzacions benèfiques», alerta el treballador de St Mungo’s.

Crítiques al Govern

Notícies relacionades

La crisi de la vivenda s’ha convertit en un dels principals problemes per al Govern de Sunak, molt criticat per les promeses incomplertes en la construcció de vivenda social. L’Executiu es va comprometre a construir 300.000 noves vivendes a l’any, tot i que per ara s’ha quedat lluny d’aquest objectiu. A més, els conservadors van proposar, en el seu programa electoral del 2019, acabar amb l’elevada xifra de persones dormint als carrers d’Anglaterra i oferir una alternativa habitacional per a totes elles abans del 2024. Un objectiu que tampoc es complirà, segons l’informe final elaborat per la comissió Kerslake, formada per membres de les dues cambres del Parlament i creada el 2021 per monitoritzar el sensellarisme al país.

«Un número sense precedents de famílies s’enfronten a quedar-se sense llar al sector privat de lloguer a causa de la incapacitat del Govern per controlar el nostre ruïnós mercat de la vivenda», ha criticat aquest divendres Matt Downie, el director de l’organització de combat al sensellarisme Crisis. Unes crítiques a les quals s’ha afegit el Partit Laborista, que ha promès «l’impuls més gran en vivenda assequible» de l’última generació amb la construcció d’1,5 milions de noves vivendes en cas de guanyar les pròximes eleccions generals.