Operació policial

Desarticulada a l’aeroport de Barcelona una xarxa que introduïa a Espanya migrants de manera il·legal

Hi ha cinc detinguts: quatre empleats de l’àrea de restauració de la T1 i un operari de manteniment

Més de 500 migrants arriben cada dia a les Canàries, una xifra rècord des de la crisi del 2006

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Policia Nacional ha aturat, en una operació que ha tingut tres fases, cinc persones com a presumptes autores del delicte d’afavoriment a la immigració il·legal a l’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-el Prat, tot això en una operació portada a terme de manera conjunta entre el Lloc Fronterer i la Brigada Provincial d’Estrangeria i Fronteres de Barcelona. Els detinguts eren treballadors de la zona internacional o de trànsit, que és aquella en la qual es mantenen els viatgers que provenen de vols exteriors (de països que no formen part de Schengen), i no pretenen entrar a Espanya, sinó que enllacen amb un altre vol que els porta en destí a un altre país que tampoc forma part de Schengen.

Els detinguts utilitzaven les seves targetes d’empleats perquè els migrants poguessin eludir els controls fronterers

Aquestes persones que pretenien entrar a Espanya eren conscients de no reunir els requisits d’entrada per fer-ho, com tenir un visat vàlid, i contactaven amb el grup criminal ara desmantellat per, a canvi d’importants quantitats de diners, poder eludir els controls establerts i entrar així a Espanya i, per extensió, a la resta del conegut com a territori Schengen sense cap tipus de control.

Els detinguts facilitaven als migrants targetes d’empleats perquè aquests poguessin simular la condició de treballador de l’aeroport i així sortir de la zona internacional o de trànsit, sense efectuar cap control fronterer; és a dir, la seva ajuda resultava absolutament fonamental, ja que fins i tot els acompanyaven per passadissos i dependències interiors d’accés restringit a treballadors de l’aeroport, i per les quals sota cap concepte ha de transitar cap persona sense la necessària acreditació que gestiona i autoritza AENA. 

Els detinguts oferien a les persones migrants uniformes i roba que aquests es col·locaven en zones reservades, com per exemple els lavabos, per fer-se passar per empleats i així poder transitar per zones restringides; i a la fi, accedir a la zona de vols interiors on ja no hi havia controls i podien, d’aquesta manera, accedir al territori nacional.

La manera d’actuar dels detinguts era la pròpia d’un grup organitzat per portar a terme aquesta activitat il·lícita. Dos d’ells eren encarregats d’un establiment de restauració amb més de deu anys d’antiguitat i, a més de ser els líders del grup, eren parella sentimental. Òbviament, la detenció també ha tingut la conseqüència de l’acomiadament immediat, a més d’una prohibició per treballar en l’àmbit aeroportuari.

Operació en tres fases

La primera fase de l’operació, de les tres que ha conformat el dispositiu policial, va començar a mitjans de març, amb la detenció d’un treballador. A partir de la primera detenció, els investigadors, atenent l’anàlisi i l’estudi de les evidències trobades en aquest cas concret, així com la seva experiència i perícia professional en un lloc tan singular com és un lloc fronterer en un aeroport internacional, van començar a treballar sota la hipòtesi que no es tractava d’un fet aïllat, i que seria simplement davant la punta de l’iceberg.

Notícies relacionades

En les dues fases posteriors, es va procedir a la detenció de la resta d’integrants del grup i, una vegada analitzades i investigades les evidències trobades pels investigadors, es van realitzar un total de 22 imputacions pels delictes esmentats.

Fruit de l’estudi de la ingent quantitat d’informació que genera un Lloc Fronterer com l’Aeroport de Barcelona, amb nombrosos vols internacionals, els investigadors van poder observar que hi havia un determinat perfil de viatger que passava per Barcelona amb el pretext de seguir el seu viatge cap a altres països, com puguin ser Turquia o Irlanda, quan en realitat el que pretenien era entrar de manera fraudulenta a Espanya.