Més greuges

Nou matí de desconcert a Rodalies: avaria i retards a l’R2 i l’R11 i tall a l’R3

Nou matí de desconcert a Rodalies: avaria i retards a l’R2 i l’R11 i tall a l’R3

HELENA LÓPEZ

3
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Matí extremadament complicat per a milers d’usuaris de Rodalies a Catalunya, amb tres línies afectades per fallades a la infraestructura. L’R2 Nord i l’R11 circulen per via única per falta d’alimentació elèctrica, cosa que genera, segons Renfe, retards de 20 minuts de mitjana. L’R3, una línia que funciona a la via única en tot el seu traçat entre l’Hospitalet i la Tor de Querol, ha quedat tallada entre Ripoll i Torelló a conseqüència d’una avaria en el sistema d’alimentació elèctrica que s’ha produït a les 5.50 hores quan el pantògraf d’un tren s’ha quedat enganxat amb la catenària.

Són molts els passatgers que han hagut de buscar alternativa per poder arribar a la seva destinació. No només perquè veien que la cosa no avançava, sinó també perquè alguns treballadors de Renfe els aconsellaven, a les estacions, que intentessin seguir el seu camí per altres mitjans. «Aquest tren estarà parat per un temps indeterminat, si poden, busquin una altra opció», ha assegurat a una passatgera un maquinista del tren de l’R2 Nord que ha sortit de Sant Celoni a les 7.37 hores en direcció a Barcelona i ha quedat aturat a Granollers.

Tren aturat

Quant a l’R3, tècnics d’Adif s’han desplaçat fins al lloc de l’incident per mirar de resoldre l’avaria, que ha deixat el tren afectat, amb 10 passatgers a bord, aturat durant més d’una hora fins que ha pogut prosseguir la marxa en direcció a Barcelona. Renfe ha establert un servei de transport per carretera a les 7.30 hores, segurament tenint en compte que la fallada no seria connectar dos cables i aquí pau i després glòria. Segons la companyia, no obstant, hi ha seriosos problemes per trobar busos i conductors disponibles, sobretot a la mateixa hora en què està fent el transport escolar.

El servei ha quedat interromput entre Ripoll i Sant Quirze de Besora, i ha deixat sense servei, també, l’estació de la Farga de Bebié. Però a partir de les 9.40 hores, aproximadament, el tall s’ha ampliat fins a Torelló, i ha afectat la parada de Borgonyà. Així les coses, a les 10 del matí, l’R3 funciona entre l’Hospitalet de Llobregat i Torelló i entre Ripoll i la Tor de Querol, amb un bus alternatiu entre Ripoll i Torelló.

Notícies relacionades

Davant aquesta situació, el president Pere Aragonès ha compartit la seva indignació a través de les xarxes socials, apel·lant a la necessitat que el sistema ferroviari convencional pugui gestionar-se des d’aquest costat de l’Ebre. Ha fet el mateix la consellera de Territori, Ester Capella, que defineix la situació com a injusta i incomprensible.

També el secretari de Mobilitat i Infraestructures de la Generalitat, Marc Sanglas, ha expressat la seva indignació. Ho ha fet al seu compte de Twitter: «La cançó de sempre, un dia sí i l’altre també, s’excusen que estan fent obres o en la caiguda d’un llamp, però resulta que els retards, en la seva gran majoria, es deuen a incidències en el funcionament de la xarxa ordinària. Necessitem el traspàs de Rodalies amb tots els recursos i el personal».