REUNIÓ A SEVILLA

La Junta d’Andalusia i el Govern es donen una treva d’un mes per arribar a un acord a Doñana

Moreno i Ribera proclamen que obren «una nova etapa» per arribar a un acord que pugui quadrar els interessos mediambientals del Parc Nacional i dels veïns de la comarca i el PP retira la proposició de llei del regadiu

La Junta d’Andalusia i el Govern es donen una treva d’un mes per arribar a un acord a Doñana

EFE

3
Es llegeix en minuts
Isabel Morillo

El president de la Junta d’Andalusia, Juan Manuel Moreno, i la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, van comparèixer aquest dimarts junts al palau de San Telmo, seu del Govern andalús, després d’una reunió de gairebé dues hores que va trencar mesos d’incomunicació i enfrontament amb Doñana en l’epicentre de la confrontació. La cita es va produir en el temps de descompte i al límit que la proposició de llei del PP i Vox, que amplia les hectàrees de regadiu a la corona nord del Parc Nacional, fos inclosa en l’ordre del dia del ple del Parlament andalús la setmana vinent per a la seva aprovació definitiva. El president andalús va confirmar que aquesta proposició de llei queda aparcada a la recerca d’un acord.

El president andalús va començar agraint a la vicepresidenta que viatgés a Sevilla per fer aquesta reunió, que va interpretar com un gest important a favor del diàleg «sincer i honest des de posicions trobades» però amb disposició a l’acord. Ribera també va recórrer a cortesia institucional: «Per a mi és un gran plaer», va assegurar, per proclamar que és «possible» que el que uneix la Junta i el Govern a favor de Doñana i del desenvolupament econòmic de la zona permeti «començar una nova etapa». «Necessitem una Doñana viva i rica, que continuï sent catedral dels ecosistemes però també un espai de progrés i vitalitat per als veïns», va defensar la vicepresidenta.

Ribera va assegurar que l’acord no ha d’arribar per ordre de la Comissió Europea ni els tribunals sinó per voluntat de les dues administracions, de Junta i de Govern. Es donen «unes setmanes» per trobar solucions i «propostes que satisfacin» tots els habitants de la comarca de Doñana. El termini és un mes i durant la setmana vinent es faran reunions amb tots els veïns, associacions i empresaris del territori amb un grup de treball conjunt que tindrà representants del màxim nivell de les dues administracions. El Govern es compromet a posar mitjans humans i econòmics perquè aquesta proposta tiri endavant.

La Junta d’Andalusia ja es va mostrar disposada aquest matí a retirar la proposició de llei que amplia les hectàrees de regadiu a la corona nord de Doñana si es donava una sortida als agricultors afectats per l’ordenació del pla de la maduixa del 2014, que va declarar 1.600 hectàrees com a terra de secà o forestal, no apte per a l’agricultura intensiva de fruites vermelles. Moreno es va comprometre a obrir un diàleg «honest, sincer i assenyat» que va confiar que sigui «fructífer». «Ens toca recórrer a l’audàcia i generositat per donar sortida a un problema enverinat» des de fa molts anys, va aportar Moreno. «Podem arribar a un acord satisfactori per a la majoria, no al cent per cent però sí perquè la majoria estigui satisfet», va assenyalar el president andalús.

Sobre la taula hi ha la possible permuta de terres als agricultors afectats o el programa de compres de terra, amb 100 milions en el pla Doñana del Ministeri. Però ni Junta ni Govern volen anticipar quines són les solucions. «Ens queda molt, hem d’escoltar tothom», van defensar els màxims responsables, «ens toca dialogar, compartir» abans d’arribar a una proposta al final, van advertir.

El desglaç

Notícies relacionades

Ni Moreno ni Ribera van voler revelar què ha passat en els últims dies perquè s’hagi produït aquest desglaç en les relacions de les dues administracions. «Això es produeix perquè hi ha hagut voluntat», va concloure Moreno, que va lamentar el «distanciament» i que s’hagin «refredat» les relacions també pels processos electorals dels últims mesos. «Bé està el que bé pot acabar», va defensar el president andalús, que va assegurar que ell sempre va voler tenir «línia directa i de diàleg». La voluntat d’acord, va explicar Moreno, es desmostra perquè «ella (en al·lusió a la vicepresidenta) és aquí i nosaltres retirarem la proposició de llei».

Ni Junta ni Govern van voler marcar línies vermelles. El Govern andalús supedita l’acord al vistiplau de la majoria dels agricultors afectats mentre que el Ministeri adverteix que no caben més hectàrees de regadiu. «Hem de posar-nos en marxa, començar a reunir-nos, fer propostes i buscar solucions», van defensar tots dos, convençuts que els equips de treball seran «prou tenaços i estaran preparats per buscar fórmules de solució».