Nova normativa

Els veterinaris, davant l’entrada en vigor de la llei de benestar animal: «Hi haurà problemes en la seva aplicació»

Per als experts, la nova normativa no té «continguts específics» i «trigarà molts anys, no pas menys de 20 o 30, a aplicar-se en la seva totalitat»

Els veterinaris, davant l’entrada en vigor de la llei de benestar animal: «Hi haurà problemes en la seva aplicació»

Pexels

4
Es llegeix en minuts
Nieves Salinas

Divendres, 29 de setembre, entra en vigor la nova llei de benestar animal aprovada pel Govern central. Una normativa que afecta directament les persones que tenen mascotes i també els amos dels gossos, que, per exemple, hauran de tenir una assegurança de responsabilitat civil obligatòria. Des d’un primer moment, els veterinaris van mostrar el seu recel cap a una llei que, sempre han dit, s’ha redactat sense el consens imprescindible. En un congrés que acaben de celebrar a Còrdova els experts hi han insistit: «Malgrat ser una llei benintencionada», li falten «continguts específics» i «trigarà molts anys, no pas menys de 20 o 30, a aplicar-se en la seva totalitat».

El 29 de març es va publicar al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) la nova llei de benestar animal. La seva entrada en vigor no es produirà fins divendres. Entre les novetats, l’assegurança obligatòria per a gossos, que hauran de tenir totes les races, i no només els potencialment perillosos, com passava ara. No obstant, la llei de protecció dels drets i el benestar dels animals –aquest és el seu nom complet– arrencarà, de moment, sense l’obligació d’aquesta assegurança o la realització d’un curs de tinença responsable, entre altres aspectes.

Consultes de professionals

El motiu: la interinitat del Govern central no ha permès aprovar encara el reglament de la llei. En una nota informativa remesa per la Direcció General dels Animals del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2023 i dirigida, entre d’altres, a les escoles veterinàries –que, en els últims dies, han rebut consultes provinents de professionals i particulars relacionades amb els canvis que suposa aquest nou marc normatiu– així s’aclareix.

El 14 de setembre, en aquesta nota informativa subscrita pel mateix director general del departament, Sergio Torres, es reconeixia per escrit que «en termes jurídics, no resulta efectivament aplicable [l’obligatorietat de l’assegurança] fins que es produeixi el desenvolupament reglamentari». L’esborrany del reglament està ja elaborat, però no es coneixerà fins que pugui anar al Consell de Ministres. Des del departament que dirigeix en funcions la ministra Ione Belarra, creuen que aquesta normativa s’aprovarà quan es formi un nou Executiu.

Els recels

La normativa no ha estat exempta de polèmica des dels seus plantejaments inicials. Des de l’Organització Col·legial Veterinària (OCV) sempre han mantingut la mateixa postura entorn del text. No té concreció, asseguren. Entre les seves crítiques, que «no s’ha comptat» amb aquests professionals, que «hi falta rigor científic» i que hi ha «termes confusos i abstractes». Per això preveuen que «hi haurà problemes en la seva aplicació», asseguren. Fa mesos que ho sostenen i així continuen fent-ho.

Més de la meitat de les llars espanyoles tenen una mascota, una realitat que no pot obviar-se des del punt de vista de la salut pública

Dissabte, a Còrdova, el Col·legi Oficial de Veterinaris i l’OCV van organitzar el II Congrés Internacional de Sanitat i Benestar Animal. En la trobada es van sentir les veus de diferents experts que van valorar la normativa i els problemes a què s’enfronten diàriament en un context en el qual més de la meitat de les llars espanyoles tenen una mascota, una nova realitat que no es pot obviar des del punt de vista de la salut pública, van ressaltar els professionals.

«Nombroses imprecisions»

Entre les intervencions, la d’un jurista, Enrique Alonso García, conseller d’Estat, el primer ponent d’una jornada dedicada a la llei de protecció animal. Des de la perspectiva del marc jurídic i professional, va afirmar que la norma té «nombroses imprecisions i en no pas menys de 40 ocasions remet al desenvolupament d’un reglament que encara no existeix».

Per a Alonso García «és una llei benintencionada, però no té en realitat una base reguladora i habilitadora. Sorgeix sense consens, hi falten continguts específics i em temo per tant que trigarà molts anys, no pas menys de 20 o 30, a aplicar-se en la seva totalitat».

Només el 27% dels animals que arriben a refugis estan identificats amb microxip, per la qual cosa urgeix millorar aquest procediment, assegura el col·lectiu

Notícies relacionades

María Luisa Fernández Miguel, vocal de Petits Animals de l’OCV, també va al·ludir a altres carències. En el cas de l’abandonament, va recordar que només el 27% dels animals que arriben a refugis estan identificats amb microxip, per la qual cosa, va dir, urgeix millorar aquest procediment, i va denunciar «la incongruència» que suposa delegar funcions i competències als ajuntaments, «quan a Espanya només hi ha uns 220 veterinaris municipals i la immensa majoria dels ajuntaments de petites poblacions no tenen recursos per a aquesta finalitat».

Granja de pollastres. /

Equalia

Així mateix, al fòrum es va posar de manifest que el llistat positiu d’animals de companyia –els que es poden tenir a casa– «no està tancat» i es va remarcar la situació que pot afectar els professionals clínics en casos d’eutanàsia –una cosa que als veterinaris els preocupa «molt» segons traslladen a aquest diari– i al foment del pèrit veterinari en situacions de maltractament. Als professionals també els inquieta la col·lisió que pot tenir la llei amb les mateixes normatives que, en benestar animal, ja tenen algunes comunitats autònomes.

Temes:

Gossos