Administració de justícia

Mesura pionera a Catalunya perquè els advocats entrin a la presó amb ordinadors

Mesura pionera a Catalunya perquè els advocats entrin a la presó amb ordinadors

FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’advocat carregat de lligalls entra al locutori en una presó catalana. Ha de preparar un judici amb un pres que es juga el seu futur. Parlen a través d’un intèrfon i a través d’un vidre. L’habitacle no és gaire gran. El lletrat agafa un de les desenes (o centenar o milers) de folis que componen el sumari i l’enganxa al vidre perquè el seu client ho llegeixi. És una escena que s’ha repetit diverses vegades durant els anys de carrera professional de Carlos Martínez. «No era gens pràctic. Si estan en presó preventiva i el client s’està jugant una pena important, aquesta situació dificulta el dret de defensa i la preparació del judici», assegura.

Aquesta pràctica està en via d’extinció. Catalunya ha posat en marxa una mesura pionera a l’Estat: els advocats podran entrar amb els seus ordinadors portàtils als centres penitenciaris, tot i que amb certes limitacions. D’aquesta manera, revisaran amb els seus clients no només documents, sinó vídeos, per exemple els gravats per càmeres de seguretat o els interrogatoris, i àudios, com converses telefòniques intervingudes per la policia.

La Conselleria de Justícia i el Consell de l’Advocacia Catalana han arribat a un acord per implementar aquesta reivindicació «històrica» dels professionals del dret. Des d’aquest mateix mes de setembre, els lletrats que estimin poden accedir a la presó de Brians 1, a Sant Esteve Sesrovires, amb els seus ordinadors. La consellera Gemma Ubasart i el secretari de mesures penals, Amand Calderó, va anunciar aquest divendres que aquesta possibilitat s’estendrà progressivament i fins al pròxim novembre a totes les presons de Catalunya.

«D’aquesta manera, es reforça el dret de defensa de les persones internes i es garanteixen unes millors condicions de feina als advocats», va explicar la titular de la cartera de Justícia. També es «reforça els drets dels interns a comunicar-se amb l’exterior», amb «els matisos necessaris que assegurin la intimitat, la seguretat i el tractament» dels presos. El mateix opina Encarna Orduña, presidenta del Consell de l’Advocacia Catalana (CICAC), que aglutina els col·legis professionals catalans: «Amb aquest sistema es facilita i prioritza el dret de defensa». El secretari de mesures alternatives, Amand Calderó, va precisar: «És posar la tecnologia al servei dels interns i els advocats».

Causes digitalitzades

Notícies relacionades

La possibilitat que els advocats entrin amb ordinadors a les presons es completa amb un altre mètode que funciona des de fa temps: les comunicacions amb els lletrats a través de videoconferències des dels col·legis professionals. La idea és que en un futur les connexions siguin des dels mateixos despatxos, sense necessitat de desplaçar-se. Ara, s’ha fet un gran pas perquè les visites dels advocats als seus clients (més de 23.000 a l’any) siguin més eficaces. «Teníem un problema. La justícia tendeix al paper zero. Les causes, les evidències, les proves estan cada vegada més digitalitzades i no ens deixaven entrar amb l’ordinador», assegura l’advocat Carles Martínez. Només podien accedir al centre amb papers i bolígrafs.

«Teníem dues opcions: la primera era reproduir la prova al client o bé imprimir-ho tot. I al locutori entrar amb l’expedient, que pot ocupar diversos volums, i ensenyar els papers a través del vidre i amb el telèfon-intèrfon penjat al coll. Però no era gens pràctic», explica el lletrat. Aquesta seqüència no té per què tornar a produir-se. Però els advocats accediran amb unes limitacions, com és tapar amb una pestanya la càmera de l’ordinador, no utilitzar un disc dur extern, no utilitzar una connexió a internet i la prohibició de registrar imatges i àudios. Per tant, els lletrats emmagatzemaran al seu ordinador l’expedient judicial que necessitin. Durant el trajecte als locutoris, l’aparell ha d’estar apagat i dins d’una bossa o maletí i els advocats firmaran un document de compromís de compliment dels requisits. Els mòbils i les tablets encara estaran vetades.