Balanç de la campanya 2023

Els incendis han cremat 1.521 hectàrees a Catalunya, un 78% menys que l’any passat

Els incendis han cremat 1.521 hectàrees a Catalunya, un 78% menys que l’any passat
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Des de l’1 de gener fins al 15 de setembre han cremat a Catalunya 1.521 hectàrees per incendis forestals, un 78% menys que el 2022. D’aquestes, 883 han sigut fora de l’època estival. Un fet que ha destacat el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, aquest divendres en el balanç de la campanya forestal 2023 i que li ha valgut per afirmar que «la campanya d’estiu no existeix, és la campanya permanent». Per això, ha remarcat que cal estar «atent» tot l’any. «El canvi climàtic ens obliga a mantenir-nos sempre alerta, perquè els incendis no es limiten només als mesos d’estiu. No podem baixar la guàrdia, i no ho farem», ha insistit Elena.

Un 75% dels incendis han sigut per intervenció humana

Elena ha qualificat les xifres del 2023 com a «molt positives», ja que l’any anterior es van cremar 6.800 hectàrees. També ha destacat que s’han registrat menys incendis, un total de 521, quan el 2022 se’n van notificar 600.

Aquest any, un 25% dels incendis han sigut per causes naturals i el 75%, per intervenció humana, mentre que en els últims anys el percentatge dels incendis per causes humanes era del 90%. En aquest sentit, el conseller ha assenyalat que aquest descens és «un bon indicatiu, ja que cada vegada hi ha més conscienciació ciutadana i s’ha de continuar sense baixar la guàrdia».

El titular d’Interior també ha remarcat que s’han duplicat els focs de menys d’una hectàrea. «Això significa que s’actua més ràpid i amb més eficàcia», ha celebrat.

Per tot això, ha afirmat que s’ha superat «un altre cop amb èxit una campanya forestal molt difícil» i ha recordat que el tret de sortida del període contra els incendis forestals es va fer a l’abril, en un context «de molta calor, molta sequera i vent».

L’incendi forestal «més important» d’aquesta temporada ha sigut el registrat a Portbou (Girona), que va començar el 4 d’agost i va afectar 531 hectàrees a causa de la tramuntana que va impossibilitar que treballessin mitjans aeris durant les primeres 24 hores.

Notícies relacionades

El conseller ha reiterat el seu compromís de destinar més recursos i mitjans, fent anualment convocatòries per als Agents Rurals i els Bombers de la Generalitat, i també d’augmentar el pressupost d’aquestes direccions generals «en més de 30 milions d’euros».

Aquesta campanya, de l’1 de juny al 30 de setembre, va començar 15 dies abans de l’habitual i ha acabat 15 dies després pel context de canvi climàtic.