Conseqüències de la sequera

Un incendi a Portbou es converteix en el primer gran foc de l’estiu: «La forta tramuntana no ajuda gens»

El foc, avivat per ratxes de vent de 108 km/h, ja ha cremat més de 200 hectàrees

Les flames han obligat a desallotjar masies pròximes i a confinar el municipi de Colera

La sequera extrema aboca Catalunya a un escenari d’incendis catastròfics

4
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

«Sense les ratxes potentíssimes de vent, segurament hauríem estabilitzat aquest incendi poques hores després que hagués començat», reconeixen fonts pròximes als treballs d’extinció de l’incendi que s’ha declarat aquesta tarda a Portbou i que, a causa d’una furiosa tramuntana, s’ha convertit en el foc més important a Catalunya des que va començar l'estiu, amb més de 200 hectàrees cremades.

Les flames van començar en una zona forestal situada entre les poblacions de Portbou i Colera (Alt Empordà) poc abans de les cinc de la tarda. Des del primer moment ha preocupat els bombers i les autoritats, sobretot per unes ratxes de vent que han arribat a bufar a més de 100 km/h.

El fum i la cendra han obligat a confinar els dos pobles, tot i que per als habitants de Portbou la mesura de precaució ha sigut breu i s’ha aixecat al cap de poca estona. Sobre la mitjanit van tornar a ser confinats per un canvi en la direcció del vent que amenaçava la població. Els veïns i estiuejants de Colera, en canvi, han començat la nit sense poder sortir del poble i amb la carretera N-260 tallada entre els quilòmetres 0 i 11, des de la població fins a la frontera.

Desallotjaments

Les autoritats, a més de recomanar el tancament de les finestres per evitar que el fum entrés a les cases, han desallotjat una desena de persones que estaven en masies pròximes a l’incendi. El càmping Sant Miquel i la urbanització La Rovellada són les dues zones que més preocupen i on el confinament es mantenia aquesta nit a Portbou i Colera.

«Fins que els bombers no puguin assegurar la tornada de la gent a casa seva amb seguretat, no s’obrirà la carretera, ara el més important és prioritzar la lluita contra aquest foc difícil», ha dit el cap d’intervenció dels Bombers, Santi Lleonart. Les autoritats reclamen molta prudència i parlen d’una «nit llarga i dura», ja que la tramuntana pot canviar d’intensitat en qualsevol moment.

El vent, durant tota la tarda, ha impedit el vol d’avions i helicòpters, que sense èxit han intentat participar en les tasques d’extinció. Només en set hores, el foc ja havia cremat més de 200 hectàrees, segons els primers càlculs dels Agents Rurals, en què han arribat a treballar 60 dotacions dels Bombers de la Generalitat, avalats pels seus homòlegs francesos.

S’ha ordenat el confinament dels veïns de Portbou i Colera perquè no els afecti el fum

Laia Cañigueral, delegada del Govern a Girona, ha explicat aquesta nit en una compareixença davant els mitjans que no només el vent ha dificultat els treballs. «L’orografia complicada i la sequera tampoc han ajudat». L’incendi té diversos fronts i la prioritat principal és el flanc dret, ja que en un altre front del foc la pastura del bestiar ha pogut suavitzar les flames. «Sabem que la gent està nerviosa, es veuen les flames i els talls de carretera i el confinament es mantenen», ha admès Lleonart. Tot i així, ha demanat paciència i comprensió a les persones afectades.

L’alcalde de Portbou,Gael Rodríguez, ha advertit a aquest diari precisament dels perills de la tramuntana: «Des que ens va donar l’avís, la preocupació ha sigut molt elevada bàsicament per la tramuntana, que no ajuda gens i entorpeix molt». És indubtable que el vent provoca que la situació pugui canviar en molt pocs minuts: «Els bombers estan dedicant-hi molts esforços i confiem en la seva feina».

«Qualsevol minut és important contra aquest foc, però el problema principal, el que ho complica tot, és el vent», insisteix l’alcalde. En les seves declaracions, va voler transmetre tranquil·litat, serenitat i confiança als veïns confinats.

Alerta màxima en 44 municipis

L’incendi entre Colera i Portbou s’ha declarat precisament en les hores més crítiques per perill d’incendi a Catalunya. Protecció Civil ha ampliat aquest divendres l’alerta màxima a 44 municipis de 7 comarques: el Baix Ebre, el Baix Camp, el Montsià, la Terra Alta, el Priorat, la Ribera d’Ebre i l’Alt Empordà, on finalment s’ha registrat el primer gran incendi de la temporada. 

Notícies relacionades

El vent, les humitats baixes i la falta d’aigua també han fet que la Generalitat tanqués l’accés als espais naturals dels Ports, Cardó-boix, Cap de Creus i les muntanyes de Tivissa-Vandellòs. A les zones sensibles s’han prohibit activitats com encendre foc, l’acampada a l’aire lliure, l’ús de radials o la caça. 

Precisament, dimarts passat tres incendis –al Perelló (Tarragona), a Mont-roig del Camp (Tarragona) i a Collbató (Barcelona)– van suposar la primera alerta d’una temporada estival que, fins ara, havia sigut una excepció en l’onada d’incendis que estan vivint altres ribes del Mediterrani.