Ella va avisar la policia

Alliberada a Barcelona després de mig any de pallisses i explotació sexual: «Gràcies a Déu, m’heu salvat la vida»

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La dona, tan jove com el seu explotador, de 23 anys, va ser captada a Barcelona quan es trobava en una situació d’extrema necessitat. Sense feina ni possibilitat de tenir-ne, atrapada per la seva condició de migrant irregular, va ser una presa fàcil. L’inspector Josep Naharro assegura que l’home que la va entabanar era un compatriota que es va guanyar la seva confiança simulant que, a més de pretendre ajudar-la, era la seva parella sentimental. Així li va proposar viatjar amb ell a París, on trobaria una feina per a ella. Una proposta irrebutjable per a algú en la seva situació. Però quan van posar els peus a la capital francesa, el seu nòvio es va convertir en el seu explotador sexual.

Va començar el seu malson. Durant sis mesos, ha explicat Naharro aquest divendres en roda de premsa, la dona va patir pallisses diàries i va ser obligada a oferir el seu cos a homes parisencs. Van pagar per fer-ho sumes importants de diners, que van permetre al maltractador assolir un bon nivell de vida mentre trencava la dignitat i l’autoestima de la seva víctima. Ella, terroritzada psicològicament i sense coneixements de la llengua francesa, no va gosar demanar auxili aquell mig any. Però això va canviar dijous passat quan va tornar a Barcelona junt amb el seu segrestador per portar a terme tràmits que li permetrien regularitzar la seva situació legal a Europa.

La trucada

Eren gairebé les quatre de la tarda quan el telèfon d’Emergències 112 va rebre la seva trucada d’auxili. Aprofitant una distracció de l’agressor, la dona havia agafat el seu telèfon i va trucar a la policia. «Va durar només uns segons», relata Naharro, que aclareix que tot el que va poder explicar al treballador que la va atendre va ser que estava sent explotada sexualment per un home, que corria perill i que agafaria un autobús aquell dijous en direcció a París. Després, va penjar.

Amb aquesta informació, els Mossos van activar diversos dispositius de localització, un en cada una de les estacions de les quals partien autocars rumb a París aquell dia. A les 23.45 hores, els agents assignats a l’Estació del Nord, van observar una parella que podia quadrar amb la desesperada trucada telefònica i que pujava en un vehicle que viatjava a la capital francesa. Es van acostar a ells i els van identificar. «La dona va saltar sobre els policies, els va abraçar i els va dir: gràcies a Déu, m’heu salvat la vida».

Víctima protegida

La dona es troba atesa per organitzacions que es cuiden de les víctimes de l’explotació sexual. La policia catalana no ha volgut revelar cap detall de la seva identitat o procedència per preservar el seu anonimat. La llei espanyola preveu que una dona que es trobi en aquesta situació pugui regularitzar legalment la seva situació al país i rebre a més una ocupació. Una garantia que se li dona amb independència a si accedeix a denunciar o no el seu explotador. En el present cas, s’espera que ella sí que faci el pas de denunciar.

Notícies relacionades

Espanya, segons l’ONU, és el tercer país del món amb més demanda de serveis sexuals. El primer d’Europa. La prostitució a Espanya no està prohibida, però sí que ho està el proxenetisme –lucrar-se amb el treball sexual d’una altra persona– i l’explotació sexual –obligar a exercir la prostitució–. A França, no obstant, la prostitució està prohibida, un context que implica també, d’altra banda, que els serveis sexuals es produeixin sempre en la «clandestinitat» i deixant en una situació de màxima desprotecció les dones que es veuen obligades a prostituir-se.

Naharro remarca que en aquest cas, a més de la gravetat de l’explotació sexual, cal afegir-hi el delicte de tràfic d’éssers humans. Una conjugació de dos factors que, segons la seva experiència, acaba generant el patiment més gran a les víctimes del crim organitzat. Actualment, els Mossos investiguen 41 casos de tràfic d’éssers humans, 6 es corresponen amb denúncies presentades el 2023, però la resta, 35, incumbeixen a casos anteriors encara no resolts.