Període plujós

La tardor serà càlida i plujosa a Catalunya segons l’Aemet

L’augment de la humitat en els mesos de tardor podrien ajudar a mitigar la sequera persistent

Directe | Temps a Barcelona i Catalunya

Catalunya activa la prealerta Inuncat per pluges intenses avui i demà

La tardor serà càlida i plujosa a Catalunya segons l’Aemet
3
Es llegeix en minuts
Marina Tovar

L’Agència Estatal de Meteorologia avança les prediccions per als mesos de tardor, temperatures elevades i moltes precipitacions. Amb alta probabilitat s’espera que siguin uns mesos més càlids de l’habitual, i superin la temperatura mitjana d’altres anys. Les altes temperatures es relaxaran després d’aquest estiu, però no gaire. No obstant, també s’espera amb molta probabilitat, que sigui una estació més humida del normal, amb més tempestes i pluges intenses.

Després d’uns mesos de juliol i agost «secs», aquesta tardor s’espera que sigui bastant humida. En relació amb la sequera, això podria ser positiu «hi haurà precipitacions abundants, que podrien començar a mitigar la sequera del conjunt de l’estat», ha afirmat Ramón Pascual, delegat territorial d’Aemet a Catalunya.

L’augment de precipitacions comença aquest mes i s’allargarà fins al novembre. A partir del migdia del 19 de setembre i durant l’endemà s’espera ja un nou episodi de pluges, amb xàfecs al litoral i el prelitoral. A la tarda de dimecres remetrà.

Més pluges en aquesta tardor

En els dies següents s’espera un ambient càlid, però no excessiu. Les temperatures poden anar en augment, tot i que les màximes es quedaran entre 25 i 30 graus. A Lleida poden superar-se. A partir de la segona meitat de l’última setmana d’octubre continuaran aquestes temperatures estivals.

L’episodi de pluges, que s’espera per a a partir del migdia del dimarts 19, remetrà a partir de dimecres 20 de setembre a la tarda. S’espera que amb aquest episodi de pluges també hi hagi una baixada de temperatures. El dijous 21 arribarà un altre front pel Pirineu de Lleida, i es quedarà en aquesta zona. Ja a principis de la setmana que ve s’esperen cels clars. Les temperatures durant aquests mesos d’estiu han sigut excepcionalment càlides, amb una mitjana de 23,4 graus, 1,3º més de la mitjana dels estius entre el 1991 i el 2020. Aquestes altes temperatures han afectat sobretot el litoral, en zones com Andalusia, Catalunya i València.

La tendència dels últims estius és que siguin cada vegada més càlids. Nou dels deu estius més càlids registrats s’han donat en aquest segle XXI, quatre dels cinc amb temperatures més altes, des del 2015. Tant a Catalunya com a la resta de la Península ha sigut el tercer estiu més càlid (des del 1991), només superat pel del 2022 i l’estiu del 2023. Hi ha hagut quatre onades de calor que s’han notat en diferents parts de la Península, la més alarmant ha sigut l’onada de finals d’agost, que s’ha notat a gairebé totes les províncies.

Temperatures diàries sense precedents

A Catalunya, tant les temperatures diàries màximes com les mínimes s’han mantingut per sobre de la mitjana, i han arribat a valors sense precedents. El juliol ha sigut el mes amb més pics de calor, amb una temperatura mitjana de 24 graus. Tant en el setè mes com a l’agost s’han registrat temperatures que superen els 37 graus, en algunes ciutats s’han registrat màximes de 45 graus.

Des de l’Aemet també han volgut recalcar les temperatures mínimes excepcionalment elevades, que han fet augmentar la mitjana de les temperatures. «És molt estrany que siguin tan altes i persistents». S’han arribat a registrar temperatures mínimes de 29 graus, cosa que supera per 1,3 graus el rècord anterior.

Notícies relacionades

La mitjana de quantitat de pluja que ha caigut aquest estiu a Catalunya se situa en valors normals dins de l’últim registre (del 1991 al 2020), amb 145 mm. Aquesta «normalitat», no obstant, es deu a un important episodi de tempestes al juny que ha compensat els mesos secs de juliol i agost. Les precipitacions han arribat en forma de tempestes i no s’han repartit de forma equivalent pel territori, per la qual cosa l’episodi de sequera intensa de Catalunya es manté en el mateix nivell.

Com a situacions meteorològiques significatives destaca la primera quinzena de juny, molt tempestuosa, amb desbordaments i precipitacions intenses. També el 27 de juliol hi va haver tempestes violentes que van entrar per l’oest de Catalunya. Finalment, després de l’onada de calor intensa de l’última setmana d’agost, contrasta el cap de setmana del 26 i 27 d’agost, amb una dràstica baixada de temperatures i precipitacions que van causar fenòmens adversos.